Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Geveltuintjes

Het stadsbestuur wil meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van groen- en natuurprojecten om de leefkwaliteit binnen de stad te vergroten. Naast grote projecten kunnen ook eenvoudige ingrepen bijdragen tot deze verbetering. Geveltuintjes zijn hier een uitstekend voorbeeld van!

Het aanleggen van geveltuintjes wordt ook gestimuleerd bij de heraanleg van straten, aanleg van gescheiden riolering en dergelijke meer. Op deze manier kunnen we naar aanleiding van werkzaamheden meteen ook meer groen in het straatbeeld brengen. Een voorbeeld hiervan in 2017 is de Patersstraat. 

 

 

hoemaakikzelfeengeveltuin 

 

 

Wat is een geveltuin?

Een geveltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen een voorgevel. Zo’n tuintje maakt jouw straat groener en vrolijker. Vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Kortom, geveltuintjes verfraaien de straat en bevorderen de leefbaarheid.

 

Als je in Eeklo een geveltuintje wil aanleggen dan kan dat! Hoe begin je hieraan?

 

Lees het reglement voor de aanleg van een geveltuin zodat je weet waar je je aan moet houden. 

 

Eerst en vooral moet je een vergunning hebben, deze kan je gratis verkrijgen door het aanvraagformulier via de website in te vullen of een aanvraagformulier dat je kan krijgen bij de milieudienst.

  • Maak een doordachte plantenkeuze, die past bij het aantal uren zon op jouw gevel en jouw ambities inzake snoeien en gieten. Dan is de kans op succes meteen heel groot.
  • Indien de betreffende woning niet je eigendom is dan moet er schriftelijk toestemming worden gegeven door de eigenaar. (deze kan je via het online aanvraagformulier mee opgeven)
  • Er moet een duidelijke foto van de betreffende gevel + het voorliggend voetpad worden toegevoegd bij de aanvraag.
  • Bij de stadsdiensten kan er eventueel ondersteuning worden aangevraagd bij het openbreken van het voetpad en het plaatsen van de boordsteen voor het plantvak. Deze ondersteuning wordt gratis aangeboden.

Na de goedkeuring van het College van burgemeester en schepen kan je aan de slag!

 

Lijkt een geveltuintje je wel wat en wil je graag meer info, neem dan vrijblijvend contact op met de milieudienst: omgeving@eeklo.be of 09 | 218 28 20.

 

geveltuin hoe 

 

 

Hieronder zie je een paar voorbeelden van een geveltuintje. Deze geveltuinen hier bestaan uit een mooie klimplant en enkele bloembakken met eenjarige planten. Per jaar besteed je hier maar een paar uur werk aan en het resultaat mag er zeker wezen. Een dergelijke geveltuintje fleurt de straat op en daar kunnen alle voorbijgangers van meegenieten!

 

geveltuin eeklo 

omgeving

(voorheen milieudienst en dienst stedenbouw)

 

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

e-mail: omgeving@eeklo.be 

 

omgevingsambtenaar: Bert Vermeire (specialisatie ruimtelijke ordening)

omgevingsambtenaar: Sabine De Clerck (specialisatie ruimtelijke ordening)

tel. 09 218 28 40 

 

omgevingsambtenaar: Ben Caussyn (specialisatie milieu)

tel. 09 218 28 20

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

open maandag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op maandag enkel telefonisch van 14 tot 16 uur 

 

 

Grote kaart


Zoeken