Brownfieldconvenant Textiles d'Eecloo

Informatievergadering over sanering en projectontwikkeling Textiles d’Eecloo 

Stad Eeklo, de Vlaamse regering, afvalstoffenmaatschappij OVAM, de agentschappen Onroerend Erfgoed en Innoveren en Ondernemen, de eigenaars en het bedrijf Santerra nv organiseren op 14 september een informatievergadering voor buurtbewoners over de voormalige fabrieksgebouwen van Textile d’Eecloo. Er zijn plannen om er zowel een economische invulling aan te geven als woningen te bouwen en waardevol groen te behouden. Het probleem is evenwel dat de gronden zwaar vervuild zijn.  

De Textiles d’Eecloo ligt in het binnengebied tussen de Zuidmoerstraat, de Gulden Sporenstraat, de Jan Breydelstraat en de Euerardstraat. De fabriek huisvestte een wolspinnerij, een ververij en later een metaalverwerkend bedrijf, maar staat nu al jaren leeg. Het herbestemmen ervan is zeer complex. Ten eerste zijn de gebouwen beschermd erfgoed en zijn daarvoor maatregelen noodzakelijk. Bovendien moet de vervuilde ondergrond gesaneerd worden. 

Voor dat laatste willen stad Eeklo, de Vlaamse regering, de eigenaars, Santerra nv, OVAM en de agentschappen Onroerend Erfgoed en Innoveren en Ondernemen een brownfieldconvenant afsluiten. Brownfieldconvenanten zijn door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om sterk verontreinigde terreinen – de brownfields – om te zetten naar groene terreinen. Zodra het convenant is goedgekeurd, kunnen de sanering en projectontwikkeling starten.  

Ben je buurtbewoner en wil je hier meer over te weten komen?

Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 14 september om 19.30 uur in CC De Herbakker.

Bekijk hier de livestream

De informatie over het brownfieldconvenant is vanaf de vergadering ook terug te vinden op de website van het agentschap innoveren en ondernemen. Deze documenten inkijken kan eveneens bij de dienst Omgeving in het Stadskantoor. 

Geef je opmerkingen of bezwaren door tot en met 29 september of schriftelijk bezorgen aan de dienst omgeving.

Bekijk alle info over de gebouwen op de website van inventaris erfgoed Vlaanderen.

Contact

Omgeving

Adres
Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Stadskantoor
Tel.
09 218 28 40
omgeving@eeklo.be