Ondertekening charter 'een toekomst voor elke jongere'

Gepubliceerd op  donderdag 3 okt 2024 om 16:21
Met de ondertekening van het charter engageren Eeklo en 16 partnerorganisaties zich om zich te blijven inzetten voor de 'rode zone' jongeren die de verbinding met school, werk of welzijn dreigen te verliezen.

Het lokaal bestuur Eeklo en 16 andere organisaties die in Eeklo in contact komen met jongeren ondertekenden het charter “Een toekomst voor elke jongere”. Met het charter engageren ze zich om zich te blijven inzetten voor zogenaamde ‘rode zone’  jongeren tussen 12 en 25 jaar die de verbinding met school, werk of welzijn dreigen te verliezen of reeds voor een stuk verloren zijn.

Onderwijs als hefboom

Onderwijs wordt gezien als een cruciale hefboom om maatschappelijke ongelijkheid te verminderen en armoede te bestrijden.  Deze hefboom functioneert helaas niet altijd optimaal. Zo liggen de cijfers van vroegtijdige schooluitval onder Eeklonaars (15,7 %) hoger dan het gemiddelde in Oost-Vlaanderen (12,9 %) tijdens schooljaar 2021-2022 en Vlaanderen (14,1)[1]
Ook de brugfiguur secundair onderwijs merkte deze signalen op. Van de 37 gezinnen die in begeleiding waren van januari tot eind augustus 2024, kampten 15 jongeren met problematische afwezigheden, schoolweigeren, spijbelen en/of uitsluiting. 

In het verleden werden daarom al door het lokaal bestuur projecten opgestart zoals het tegengaan van spijbelen en intensieve begeleiding van jongeren die vroegtijdig dreigen uit te stromen.

‘Rode zone’ jongeren

De laatste jaren trokken ook een aantal andere organisaties aan de alarmbel. Zij detecteren vanuit hun veldwerk sterk stijgende vragen en noden omtrent de zogenaamde ‘rode zone jongeren’.

Dit zijn jongeren tussen 12 en 25 jaar:

  • met een behoefte aan een tijdelijke pauze;
  • die de aansluiting met school, werk of welzijn dreigen te verliezen;
  • die geen verbinding meer hebben met school, werk of welzijn en (soms) moeilijk te activeren zijn.

Tijdens meerdere denkdagen in 2023 en 2024 staken de betrokken organisaties de koppen bij elkaar hoe ze samen deze jongeren beter kunnen ondersteunen en begeleiden. Ook een aantal jongeren zelf werden bevraagd, zowel binnen hun schoolse context als binnen een begeleidingscontext.

Charter “Een toekomst voor elke jongere”

Het resultaat is een charter waarin 17 partners uit de regio de krachten bundelen.

Het gaat om volgende organisaties: lokaal bestuur Eeklo (inclusief OverKop Het Spoor, Kunstacademie Beeld Muziek Woord, jeugdconsulent en het Sociaal Huis), vzw aPart, Vrij CLB Meetjesland (Vestiging Vrije Archipel VZW), GO! CLB Deinze-Eeklo, Lerend netwerk Jeugdhulp Onderwijs Oost-Vlaanderen, Netwerk Samen tegen Schooluitval, Groep INTRO vzw, College Ten Doorn, GO! Atheneum en Leefschool De Tandem, Richtpunt Campus Eeklo, VZW Kruiskenshoeve, vzw Kadee-Tournesol, CAW Oost-Vlaanderen - team JAC MSL, Lokale politie Meetjesland Centrum, AZ ALMA – Timanti, VDAB en Jeugdhuis De Route/vzw ENNU?.

Zij engageren zich om samen aan de slag te gaan rond zeven doelstellingen:

  1. Stimuleren dat jongeren de school verlaten met een diploma of toeleiden naar alternatieve leerwegen die kunnen zorgen voor een kwalificatie of een plek binnen de arbeidsmarkt.
  2. Herstellen van de verbinding en inzetten op o.a. re-activatie en structuur om zo het traject van de jongere terug op de rails te helpen krijgen.
  3. Meer aanklampend werken.
  4. Intensievere samenwerking en betere afstemming van het aanbod tussen betrokken partners.
  5. Beter samenwerken met ouders en/of opvoedingsverantwoordelijken.
  6. Werken aan problemen in de onderwijscontext, zoals leerdruk en studiekeuze.
  7. Noden en signalen capteren en deze doorgeven aan lokale en bovenlokale overheden.

De ondertekening van het charter betekent het officiële startpunt van een unieke samenwerking om de onderlinge banden te versterken en de vooropgestelde doelstellingen te halen.

Naast dit startmoment plannen we ook minimaal twee opvolgsessies per jaar met alle ondertekenaars. Tijdens die sessies zal de voortgang van het charter gemonitord worden, kan expertise tussen de organisaties gedeeld worden en is er ruimte voor casebespreking en vorming.


[1] Cijfers van schooljaar 2021-22 – Zie rapport onderwijs in Eeklo – interprovinciale werking Data en Analyse via Provincies in Cijfers – Vroegtijdige schoolverlaters volgens woonplaats, aantal en % t.o.v. alle schoolverlaters

Naar top