Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / bestuur&diensten / Stadsdiensten / Algemene informatie / Help ons met de Japanse duizendknoop

Help ons met de Japanse duizendknoop

De plant kan overal groeien, zelfs huizen en asfalt zijn niet veilig voor hem.

De Japanse duizendknoop kan op zeer korte tijd complete ecosystemen overwoekeren. Bijen en andere insecten hebben geen belangstelling voor de nectar en vogels willen er niet in nestelen of scharrelen.

Naast de biologische schade kan de plant ook een grote economische schade aanrichten. De scherpe en stevige wortelstokken kunnen funderingen, spoorwegen en afvoerbuizen beschadigen. Deze invasieve exoot veroorzaakt soms ook oevererosie tijdens de winter. Als de soort zich gevestigd heeft, is de plant erg moeilijk om te verwijderen. De Japanse duizendknoop behoort tot de een van de ergste invasieve exoten ter wereld.

Hoe herken je de Japanse duizendknoop?

De plant heeft takken die op bamboestengels lijken, grote hartvormige bladen en witte bloemen aan de basis van het blad (tussen juni en oktober). Indien je deze plant ergens opmerkt (in de tuin, langs de weg, in het bos,…), geef dit door aan de milieudienst van de stad! 

Nood aan vrijwilligers

Op het grondgebied van Eeklo zijn er 16 locaties waar deze exoot groeit. Voor een optimale bestrijding mag de plant geen kans krijgen om bladeren te vormen, zo kan hij niet aan fotosynthese doen en sterft hij uiteindelijk af. Voel je je geroepen om tijdens het groeiseizoen regelmatig één van deze locaties te bezoeken en de nieuwe plantjes uit te trekken? Geef dan zeker een seintje aan de dienst omgeving! Na de melding komt een medewerker van onze dienst ter plaatse. Op deze manier weet je wat er precies moet gebeuren en ontvang je het nodige materiaal (handschoenen, vuilniszakken, …). 

Wat als je Japanse duizendknoop in je tuin ziet?

De plant moet bestreden worden door middel van uitputting. Trek de plant uit en deponeer bij het restafval. De plantenresten mogen niet bij het groenafval want elk stukje kan terug groeien tot een volledig nieuwe plant. Gebruik van chemicaliën is niet aangewezen aangezien de plant hier niet op reageert.

 

 

Contactgegevens:

Dienst Omgeving

Industrielaan 2, 9900 Eeklo

09 218 28 20

omgeving@eeklo.be 

 

japanse duizendknoop

 

japanse duizendknoop


Zoeken