Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Mooimakers

Grote Lenteschoonmaak 

Doe mee aan de grote Lenteschoonmaak 2020! 

In het voorjaar van 2020 zullen vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om het zwerfvuil in hun buurt op te ruimen en zo het straatbeeld van hun dorp, gemeente of stad mooi te maken. In de periode van 21 maart tot 5 april 2020 steunt Mooimakers al deze lokale initiatieven met een grootse communicatiecampagne. En met opruimmateriaal natuurlijk! 

Ook in Eeklo zijn er ongeveer 80 vrijwilligers die zich engageren om frequent zwerfvuil op te ruimen. Deze Mooimakers zijn in vele woonkernen een vertrouwd gezicht. Dank aan al deze vrijwilligers! 

Op zaterdag 21 maart 2020 organiseert de stad Eeklo een eigen grote Lenteschoonmaak. 

Doe mee! Afspraak om 9u aan het jeugdcentrum Kubiek, in de polyvalente zaal. De aanwezige vrijwilligers worden getrakteerd op een ontbijtkoek. Einde is voorzien om 12u aan de taverne De Jachthaven. 

Aansluitend vindt er in de namiddag een opruimactie plaats op de waterlopen aan de jachthaven, hierbij wordt gebruik gemaakt van SUP boards. Aanwezige vrijwilligers worden s middags getrakteerd op een sandwich met soep in de taverne van de jachthaven. Wens jij ondergedompeld te worden in een SUP initiatie en tegelijkertijd mee te helpen aan het proper maken van onze rivieren? Schrijf je dan nu in! 

Graag voor beide initiatieven inschrijven via mail: technische.dienst@eeklo.be of telefonisch: 09 218 28 10. Bij inschrijving voor de opruimactie  in de voormiddag graag vermelden of u wel of niet wenst af te sluiten aan de taverne aan de jachthaven. 

Kan je er helaas niet bij zijn, niet getreurd… Helpen kan op zoveel manieren. Zelf niets op de grond gooien en anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Afval meteen in de vuilnisbak gooien of bewaren tot je er eentje tegenkomt, zelf een opruimactie organiseren… Kleine daad, groot resultaat! 

Zin om ook een opruimactie te organiseren met jouw school, vereniging, bedrijf of gewoon als burger samen met enkele buren… of wil jij ook een Mooimaker worden? Neem dan gerust contact met ons op want je staat er niet alleen voor! 

 

 

 

Coachingtraject - Uitbouwen van een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid 


Eeklo wordt intensief begeleid door Mooimakers bij het verder uitbouwen en optimaliseren van een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen ging op 3 juli 2018 akkoord met de kandidaatstelling en werd door de OVAM geselecteerd voor een intensief begeleidingstraject. Hiervoor ontvangt de stad € 30.000, te spenderen in de komende 3 jaar in functie van het zwerfvuil-

en sluikstortbeleid.

In een eerste fase werd een quickscan uitgevoerd van het volledige grondgebied. Een quickscan is een tool waarmee we het zwerfvuil- en sluikstortbeleid van de stad in kaart brengen. 

Op basis van gerichte vragen en bijhorende quoteringen werd er een evaluatie van het huidige zwerfvuil- en sluikstortbeleid gemaakt. Het resultaat geeft een algemeen beeld van waar de stad staat in zijn strijd tegen zwerfvuil, zowel inhoudelijk als procesmatig.

Op basis van de eerste analyse werd met de projectgroep (stadspersoneel, IVM en coach Mooimakers) een actieplan opgemaakt. Het actieplan focust op de verbeterpunten uit de quickscan.

 

De actiepunten die de stad met het coachingtraject verder zal uitbouwen en het optimaliseren van een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid zijn: 

 

  • Vuilnisbakkenplan: opvolgen hoe vaak ze gebruikt worden
  • Operatie proper in samenwerking met scholen en verenigingen
  • Structurele vrijwilligerswerking: de Mooimakers
  • Het meldingssysteem efficiënter maken
  • Evenementen duurzamer maken
  • Snoeproute tussen de Markt en de scholen in kaart brengen
  • Hondenpoep tegengaan door sensibilisering

 

WIL JIJ OOK JE STEENTJE BIJDRAGEN?

Wij houden je via de communicatiekanalen van de stad op de hoogte van de acties, de resultaten en rekenen op jullie medewerking. Zwerfvuil is niet oké.


Zoeken