Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Lynn Van Royen en Peter De Graef

Het koninkrijk van Henry Darger

zat 16 nov - 20.30 uur - theater

 

Lynn Van Royen en Peter De Graef

 

€ 17 / € 12,20 (-26) / € 4,25 UiTPAS met kansentarief

 

April 1973. Henry Darger – een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago – zegt de huur van zijn flat op. Hij laat zich opnemen in het bejaardentehuis. Kort erna overlijdt hij. Op de vraag wat er met de meubels en spullen moet gebeuren, is de reactie: “Throw it all away. Too late now.”

Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen, stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen vermoeden. Verspreid in kasten, op tafels, de grond liggen meer dan 30.000 pagina’s voor- en achterkanten vol getypt, vergezeld van een 300-tal schilderijen. Hij heeft 60 jaar gewerkt aan zijn epos: ‘In the realms of the Unreal’. Henry’s leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd nam hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende, zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur, maar om zichzelf te redden.

Aan de hand van Dargers dagboeken schreef Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef over wat het met een mens doet om onopgemerkt te blijven.

 

dramaturgie: Jan Peter Gerrits

concept, tekst en regie: Thomas Janssens

spel: Lynn Van Royen en Peter De Graef

scenografie: Rob Buelens

foto: Fred Debrock 

 

HET NIEUWSBLAD

Interview met Peter De Graef en Lynn Van Royen

 

Koop hier je tickets.


Zoeken