De bibliotheek wordt drempelvrij

Gepubliceerd op maandag 26 feb 2024 om 17:13

Om de drempels te verlagen hebben de negen bibliotheken van Regiobib Meetjesland hun reglement aangepast. Het gaat om een unieke vernieuwing: geen lidgeld, geen boetes, één collectie met meer dan 300.000 boeken en één helder reglement. 

Boekenliefhebbers herkennen allicht dit gevoel: je bent net te laat om je uitgeleende boeken op tijd terug te brengen naar de bib. Je krijgt een vervelende boete waardoor je even geen zin meer hebt in lezen. Of je zoon of dochter moet een boek lezen voor school en de uitleentermijn is net te kort om de taak af te werken. Deze ongemakken zijn voortaan van de baan! Vanaf nu moet je geen boete meer betalen als je jouw boeken te laat terugbrengt naar de bibliotheek, en de uitleentermijnen worden aangepast.

Wat verandert er concreet op 27 februari 2024?

  • Ben je aangesloten bij één bib van Regiobib Meetjesland, dan kan je in elke andere bib materialen gratis uitlenen.
  • Materialen uit de bib leen je voortaan voor maximum vier weken. Na deze termijn krijg je een herinnering en kan je de uitleentermijn van jouw materialen met vier weken verlengen.
  • Als deze acht weken bijna verstreken zijn, krijg je een vriendelijk verzoek om de boeken of films terug te brengen naar de bib.
  • Toch te laat? Dan krijg je een onkostenvergoeding om de niet teruggebrachte boeken te vergoeden.
  • Materialen reserveren is voortaan gratis.
  • Heb je nog openstaande boetes, reservatie- of postkosten? Die moet je niet meer betalen. We hopen op de sportiviteit van alle bibbezoekers.

We durven terug met onze klas op bezoek gaan naar de lokale bibliotheek. Geen zorgen meer over boeken die kinderen niet terugbrengen, want wij waren verantwoordelijk voor de boetes“ – leerkracht lager onderwijs

Wat is Regiobib Meetjesland?

De bibliotheken van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate werken al zeven jaar samen als Regiobib Meetjesland. COMEET ondersteunt en begeleidt deze samenwerking. Door krachten te bundelen kunnen we taken delen, kunnen we jou beter helpen en hebben we meer tijd voor andere taken. Kortom, meer leesplezier voor iedereen!

Alle info op de website van de bib!