Eekl'eau

Eekl'eau: sensibiliseren rond waterverbruik

Dagelijks hebben we water nodig, om te wassen, om te koken, om te drinken, … water is essentieel in ons bestaan. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we bewuster omgaan met essentiële grondstoffen. Het blijft wel belangrijk om te blijven sensibiliseren. Een Vlaming verbruikt gemiddeld 114 liter water per dag. Dat zijn maar liefst 76 flessen water van 1,5 liter. Dat is zowel direct water zoals kraantjes- en regenwater. Alsook indirect water, water dat verborgen zit in alle producten en diensten die je gebruikt. Het is voor iedereen van belang dat we inzetten op het besparen van het waterverbruik. Dat is net waarop het waterproject Eekl’eau zich volledig op focust. Het gaat over extra bewustmaking van het gebruik van water als grondstof.

Vanaf dinsdag 22 augustus tot en met 11 oktober zijn er tal van gratis activiteiten over duurzaam waterverbruik, met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen. Alle activiteiten worden verzorgd met een natje en een droogje van de Oxfam Wereldwinkel uit Eeklo. Iedere keer dat je deelneemt aan een activiteit, maak je bovendien kans op een duurzaam pakket ter waarde van 40 euro.

Activiteiten

Bezoek watertoren Eeklo


Dinsdag 29 augustus
13.30-16.30 uur
In samenwerking met De Watergroep
Hoe ziet zo’n watertoren er vanbinnen uit? Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over De Watergroep, waar het water in de toren vandaan komt en hoe we het tot bij jou thuis krijgen. Na een pittige klim kan je het water vanuit het midden van de torenkuip bekijken.
Inschrijven voor 23 augustus via lokaalmondiaal@eeklo.be en kost 5 euro of 1,25 euro UiTPAS met kansentarief. 

Infonamiddag watervriendelijke tuin


Donderdag 31 augustus
14.00-16 uur
Bibliotheek
In samenwerking met VELT
Hoe kan ik mijn tuin aanpassen aan de droge of natte weersomstandigheden? Hoe kan je als burger meehelpen aan een betere waterhuishouding? Op welke manieren kan je regenwater opvangen? Je krijgt tips om met beplanting bij te dragen aan een betere waterhuishouding, je komt meer te weten over droogtebestendige aanplantingen.

Expositie Waterhuis


Dinsdag 22 augustus- donderdag 21 september
Tijdens openingsuren Sportpark
Sportpark
In samenwerking met Join For Water
In het Waterhuis kan je op een leuke manier ontdekken hoeveel water jij persoonlijk verbruikt en krijg je veel tips om minder water te verbruiken. Via interactieve tools kan je je watervoetafdruk berekenen en filmpjes bekijken over water.

Expositie Waterroute


Dinsdag 12 september - donderdag 21 september
Vrij toegankelijk
Start Canadaplein
In samenwerking met Join For Water
Fiets en ontdek allerlei informatie over water in Eeklo. Langsheen de route staan er panelen met informatie over water (o.a. riolering). Volg de rondleiding met je smartphone. De rondleiding wordt verduidelijkt aan de hand van de QR-codes. Wat is het belang van water? Waar komt water vandaan en waar gaat het naartoe? Hoe zit het met drinkwater?

Lezing watergebruik en -verbruik


Dinsdag 12 september
19.30 – 22.00 uur
LDC Zonneheem
In samenwerking met VMM

Adelheid Vanhille van de Vlaamse Milieumaatschappij geeft een korte toelichting rond de kwaliteit van ons drinkwater. Hoe zit het met de drinkwaterproductie en de beschikbaarheid van ons kraanwater? Is kraantjeswater echt wel ok om te drinken? Hoe zit het met lood? PFAS? Met Marjolein Vanoppen, schrijfster van het boek “Weg van water”, duiken we met jullie onder in de Belgische waterwereld. Hoe gaan we in ons land om met de droogte? Waar komt ons water vandaan en hoe lang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Moeten we ons zorgen maken? We beloven je: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar dat glas water. Je zal er van gaan houden, je zal er van gaan walgen en het zal je van je stoel blazen. Want water is dan misschien overal, het stroomt door een wel heel speciale wereld. Marjolein Vanoppen, is een bio-ingenieur met een missie en al 10 jaar wateronderzoeker aan de Universiteit Gent.

Eekl’eau tijdens Dag van de Stad


Zondag 17 september
14.00 – 18.00 uur
Stadscentrum
In samenwerking met Join For Water
Tijdens Dag van de Stad op zondag 17 september zal je eveneens een stand met activiteiten rond water terugvinden. Je kan gaan shoppen in de Superette Wa(l)ter en ontdekken wat je watervoetafdruk is bij het shoppen in de supermarkt.  In de photobooth kan je met familie of vrienden een leuke herinnering maken en meenemen naar huis. Ten slotte kan je bij je deelname aan de Hotspotquiz leuke gadgets winnen.

Infoavond dagelijks waterverbruik


Donderdag 28 september
19.00 - 21.30 uur
Bibliotheek
In samenwerking met Join For Water
Wat is een watervoetafdruk? Wat zijn de grote waterverslinders? We onderzoeken samen de grote waterverslinders in jouw huis; je direct waterverbruik, maar ook je indirect waterverbruik via voeding, papier, kledij, … Welke initiatieven kan je nemen om je watervoetafdruk te verkleinen?

Infoavond ontharding en verblauwing


Dinsdag 3 oktober
19.00 - 21.30 uur
LDC Zonneheem
In samenwerking met Join For Waterikdoemee.eeklo.be/grijswordtgroen en het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Wateroverlast is een groot probleem, maar dat is nog niet alles. Bij een hittegolf zorgen tegels er namelijk voor dat het nóg warmer wordt. Tegels nemen warmte op en geven dit ’s avonds langzaam weer af. Hoe kan je zorgen dat de bodem weer luchtig en gezond wordt? Wat kan jij ondernemen in jouw tuin met groen waardoor het water zo in de grond loopt en je planten voedt? Wat kan je als burger doen om een kleinschalig infiltratieproject op te zetten?

Lezing 'Water in het Zuiden'


Woensdag 11 oktober
19.30 uur – 22 uur
LDC Zonneheem
In samenwerking met Join For Water
In samenwerking met Memsaada
In samenwerking met Oxfam België
Vzw Atelier Osafi licht een exclusief waterzuiveringssysteem in Congo toe waarbij ook vzw Memsaada betrokken is. Atelier Osafi heeft de rechten van de distributie van een drinkwatersysteem waarbij door nanofiltratie water opnieuw bacterie- en virusvrij wordt. Luc Lefevere van vzw Atelier Osafi vertelt meer over hun werking in DR Congo, in samenspraak met Mark Van De Woestijne van vzw Memsaada. Memsaada draagt bij tot een beter zorgaanbod en kwalitatieve gezondheidszorg in het Oost-Congolees conflictgebied. Brent Desmedt van Join For Water vertelt over hun waterproject in Burundi. Ook Oxfam België vertelt kort over hun waterproject in Jemen.

Aan de fontein aan het stadhuis wapperen de komende periode ook 8 verschillende vlaggen, met een ontwerp over water. De vlaggen zijn ontworpen door eerstejaars Beeld en Kunst van College ten Doorn, onder begeleiding van leerkrachten Els De Souter en Elke De Jaeger. Van 8 leerlingen zal de komende weken een vlag volgens hun ontwerp in het centrum schitteren.
Aan het ceremonieplein en het Sportpark hangt een werfdoek die voor bewustwording zorgt in verband met het gemiddeld waterverbruik. De werfdoek stelt een muur van bakken voor, symbolisch voor het gemiddeld waterverbruik van de Vlaming, deze verbruikt namelijk gemiddeld 114 liter water per dag. Dat zijn maar liefst 76 flessen water van 1,5 liter. De muur bevat 42 bakken water.Contact

Dienst Lokaal Mondiaal

Adres
Sociaal Huis Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Naar top