Geveltuintjes

Geveltuinen isoleren en beschermen de gevel, maar zijn ook van publiek belang. Ze brengen meer kleur en sfeer in de straten, hebben een verkoelend effect, verbeteren zowel de luchtkwaliteit als de waterhuishouding van de stad, én bieden voedsel aan vogels en insecten.

Wat?

Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel of muur.

Hiervoor wordt een beperkt aantal stoeptegels verwijderd. Je kunt dit zelf doen of beroep doen op de stadsdiensten voor het opbreken van het voetpad en het plaatsen van de boordsteen. Een vergunning is niet meer nodig, een simpele melding via het digitaal loket onderaan deze pagina volstaat.

Voorwaarden

Om ervoor te zorgen dat mensen nog kunnen passeren, kan een geveltuin alleen als je voetpad breed genoeg is en voetgangers er vrij en gemakkelijk kunnen passeren. Ook bijvoorbeeld een moeder met twee kinderen aan haar hand of een rolstoelgebruiker.

Het volstaat om de breedte van je voetpad te meten van aan je gevel tot aan de boordsteen, fietspad, of een ander obstakel (verlichtingspaal, verkeersbord,…)

Is het voetpad minder dan 2 m breed? Dan moet je een doorgang van minstens 1,20 m vrijhouden en kan je geveltuintje maximaal 30 cm breed zijn.

Is het voetpad meer dan 2 m breed? Dan moet je een doorgang van minstens 1,50 m vrijhouden en kan je geveltuin maximaal 60 cm breed zijn. Dat betekent dat je je geveltuin ter hoogte van obstakels misschien moet versmallen of onderbreken.

  • Je geveltuin mag zolang zijn als je maar wil, tot de volledige lengte van je gevel en zolang je de te vrijhouden ruimte respecteert.
  • Een klimhulp mag tot 20 cm uitsteken.
  • De afboording van je tuintje mag minimaal 2 cm en maximaal 10 cm boven het voetpad uitsteken. De afboording is inbegrepen in de maximale breedte van de geveltuin.

Je vindt het reglement onderaan deze pagina.

Benodigdheden

Bij een goedgekeurde aanvraag verwijdert Stad Eeklo kosteloos de stoepstenen.

In principe leg je zelf je geveltuintje aan. Je voorziet je geveltuintje van potgrond, koopt zelf je planten aan en je beplant je geveltuin zelf. Je zorgt voor de nodige klimhulp en bevestiging aan je gevel indien je kiest voor een klimplant.

Je zorgt zelf voor het gereedschap om je geveltuin te beplanten en te onderhouden.

Zie je dit niet goed zitten om zelf te doen, dan kan je beroep doen op de diensten van de stad voor het opbreken van het voetpad en het plaatsen van de boordsteen.  De potgrond, de klimhulp, de planten en het beplanten doe je nog steeds zelf.

Procedure

Je meldt je geveltuin aan en gaat direct aan de slag! Een vergunning is niet nodig.

Contact

Technische dienst

Adres
Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Stadskantoor
Tel.
09 218 28 10
td@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 09:00 tot 12:30
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:30