Lokale gezondheidsenquête

De stad voerde samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid, het wetenschappelijk instituut Sciensano en Logo Gezond+ eind 2022 een gezondheidsenquête uit. 

De resultaten van het onderzoek geven het bestuur meer inzicht over de gezondheid van onze Eeklonaren, waarop het bestuur het toekomstig gezondheidsbeleid wil afstemmen.

1.012 inwoners

Vorig jaar werden door middel van een steekproef 3.896 inwoners per brief gecontacteerd. Uiteindelijk namen 1.012 inwoners deel aan de bevraging, goed voor een responspercentage van 26%.

In de vragenlijst werd gepeild naar heel wat gezondheidsthema’s en werden ook de verschillen tussen mannen en vrouwen en de diverse leeftijdsgroepen onder de loep genomen. De resultaten van Eeklo werden bovendien vergeleken met deze van het Vlaams Gewest op basis van de nationale gezondheidsenquête 2018 en deze van de lokale gezondheidsenquête 2021.

Resultaten

De bevraging brengt enkele werkpunten voor Eeklo aan het licht. 

  • Zo eet slechts 8,8% van de Eeklose bevolking van 15 jaar en ouder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten; dit is minder dan in het Vlaams Gewest 2018.
  • Verder wordt in Eeklo de richtlijn om twee maal daags de tanden te poetsen minder vaak gehaald dan in het Vlaams Gewest 2018.
  • Ook op vlak van welbevinden, levenstevredenheid en levensenergie scoort Eeklo lager dan in het Vlaams Gewest in 2018.
  • Wanneer we specifiek naar de bevolking van 65 jaar en ouder kijken, dan zien we dat 27% daarvan het afgelopen jaar is gevallen. Dit is meer dan in het Vlaams Gewest 2018.

Maar er zijn ook thema’s waar Eeklo het beter doet dan het Vlaams Gewest 2018.

  • Zo hebben zo goed als alle Eeklonaars een vaste huisarts en zijn er minder personen in Eeklo dan in het Vlaams Gewest die dagelijks alcohol drinken.
  • Er zijn ook minder dagelijkse en passief rokers in Eeklo.
  • Een kleiner deel van de bevolking consumeert dagelijks frisdrank en snacks.
  • Tot slot zijn er meer personen die zich minstens 1 dag per week te voet of met de fiets verplaatsen en wordt de richtlijn van lichaamsbeweging vaker gehaald dan in het Vlaams Gewest.

Verbeteren mondhygiëne en mentale gezondheid

Niettegenstaande het lokaal bestuur blijft inzetten op tal van gezondheidsthema’s, zal op basis van het onderzoek in de toekomst gefocust worden op het verbeteren van de mondgezondheid en versterken van de mentale gezondheid.

Voor mondzorg zal een aangepast traject worden uitgewerkt. Daarnaast zet het lokaal bestuur reeds langer in op het versterken van de mentale gezondheid. Zo kunnen inwoners van Eeklo die het mentaal moeilijk hebben, beroep doen op extra psychologische ondersteuning die stad Eeklo aanbiedt in het Sociaal Huis, wijkcentrum De Kring en LDC Zonneheem. Daarnaast voorzien we ook mantelzorgcafés in het LDC Zonneheem en steunen we de praatgroepen zoals Kom op tegen Kanker en Praatcafé Dementie. Ook in de toekomst zullen we deze dienstverlening blijven aanbieden of nieuwe initiatieven ondersteunen.

Het volledige rapport van de gezondheidsenquête over Eeklo kan je onderaan deze pagina raadplegen.

Contact

Diversiteit, gezondheid, integratie en gelijke kansen

Adres
De Zuidkaai Zuidmoerstraat 136 , 9900 Eeklo
Tel.
GSM
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00
Naar top