Gft-afval - ophaling en aankoop container

Vanaf 2024 is het niet langer de bedoeling etensresten in de restafvalzak te gooien. Dit is een uitvoering van een Europese beslissing van 2018.

Eeklo is reeds in 2021 gestart met de invoering van GFT ophaling aan huis. Je bent niet verplicht om een GFT container aan te kopen, je kan ook thuis composteren of je etensresten aan de kippen geven.

Afval van groenten, fruit en tuin wordt in Eeklo afzonderlijk opgehaald. Dit afval wordt in een groencomposteringsinstallatie gecomposteerd.

Is de deelname aan de gft-ophaling verplicht?

Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen. Het gft-afval thuis composteren is een nog beter alternatief.

Hoe wordt het gft ingezameld?

Het gft-afval wordt om de 14 dagen opgehaald in containers. Restafval mag je blijven meegeven in de vertrouwde restafvalzak, maar die wordt slechts om de 14 dagen opgehaald. In de zomerperiode, van half juni tot begin september, wordt het restafval wel wekelijks opgehaald. Raadpleeg je ophaalkalender voor de juiste data.

Bestel hier je gft-container.

Na het plaatsen van je bestelling kan je de container ophalen aan de balie van het Stadskantoor, tijdens de openingsuren.

Wat kost het?

De gft-containers zijn te koop aan 30 euro voor een 120-litercontainer en 20 euro voor een 40-litercontainer. Een gft-container van 120 liter staat op twee wielen en is ongeveer 1 meter hoog en 50 x 50 cm breed. Een gft-container van 40 liter heeft een handvat en is ongeveer 55 cm hoog en 50 x 45 cm breed. Bij de aankoop van een 40 liter gft-container kan je wielen en een handvat bij bestellen voor 8 euro (dit is niet verplicht). Je kan de 40 liter gft-container ook perfect gebruiken zonder de wielen en het handvat.

Telkens wanneer je een gft-container buiten plaatst moet je een sticker aan de container bevestigen. Een retributiesticker kost 1,50 euro voor een 120-litercontainer en 0,50 euro voor een 40-litercontainer. De retributiestickers zijn te koop in de handelszaken waar je jouw restafvalzakken of pmd-zakken koopt.

Hier kan ik retributiestickers kopen

Op jaarbasis kost dit jouw gezin niets meer dan nu het geval is. Voor het gft-afval dat in een gft-container wordt meegegeven, betaal je half zoveel in vergelijking met het restafval. Dat is een winst voor het gezinsbudget.

Praktisch

 • Leg een stuk krantenpapier of karton op de bodem van de container. Dit slorpt eventueel vocht op en zorgt ervoor dat het afval niet aan je container kleeft.
 • Plaats de container bij voorkeur op een koele plek of in de schaduw. Houd het deksel van de container gesloten.
 • Fruitschillen kunnen fruitvliegjes lokken. Dek daarom het gft-afval af met een laagje keukenpapier of een laag maaisel. Zo komen de vliegjes moeilijker bij het gft-afval.
 • Maden komen enkel voor indien er vlees- of visresten in de container aanwezig zijn. Dek daarom dit keukenafval af met tuinafval (grasmaaisel, bladafval, ...) of keukenrol.
 • Biodegradeerbare of composteerbare zakjes mogen NIET in de gft-container. Immers, er is geen zekerheid over de kwaliteit van de zakjes, waardoor het composteringsproces hinder kan ondervinden indien dergelijke zakjes in het gft-afval terechtkomen.

Maak je gft-container niet te zwaar

We vragen om je gft-container niet te zwaar te maken (ongeveer 15 à 20 kg). Te zware containers kunnen voor problemen zorgen bij de ophalers.

 • Vermijd containers gevuld met zware fractie (bv. een hele container volgestouwd met afgevallen appelen of aardappelen)
 • Stamp het gft-afval niet aan want dit kan er voor zorgen dat de inhoud niet gemakkelijk los komt en in de container blijft plakken.
 • Laat natte fracties (bv. vijverplanten, …) even uitlekken vooraleer je deze in je gft-container deponeert.
 • Heb je tijdelijk te veel tuinafval? Prop dit niet in de gft-container, maar breng dit naar het recyclagepark.
 • Heb je vaak (te) veel gft om in één container aan te bieden? Schaf dan gerust een 2de container aan.

Wat bij verhuis?

 • De container is aangekocht en is jouw eigendom.
 • Verhuis je binnen Eeklo? Neem gewoon je gft-container mee naar je nieuwe woning. Vraag wel een nieuwe adressticker voor je container aan via gft@eeklo.be
 • We sturen je graag een nieuwe adressticker op.
 • Verhuis je buiten Eeklo? Dan kan je je gft-container meenemen of verkopen aan de nieuwe bewoners van je huis.

Meer info

Wil je meer info in verband met de ophaling van gft of wil je eens zien hoe een gft-ophaling werkt? Kijk dan naar de informatievideo over de gft-ophaling.

Bekijk ook de reportage over IVM 'Achter de schermen' (AVS - 2 april 2021)

Contact

Algemeen nummer Stadskantoor