GFT

foto gft nieuwe ophaalkalender vanaf april

Vanaf april 2021 wordt in Eeklo gft-afval afzonderlijk opgehaald. 

inzameling GFT

Gft-afval inzamelen? Da's iets nieuws.

De afkorting gft staat voor 'groenten-, fruit- en tuinafval', dus organisch materiaal. Dit afval wordt in een groencomposteringsinstallatie gecomposteerd.

Is de deelname aan de gft-ophaling verplicht?

Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen. Het gft-afval thuis composteren is een nog beter alternatief.

Hoe wordt het gft ingezameld?

Het gft-afval zal om de 14 dagen worden opgehaald in containers. Restafval mag je blijven meegeven in de vertrouwde restafvalzak maar deze zullen slechts om de 14 dagen worden opgehaald. In de zomerperiode, meer bepaald van 15 juni tot 15 september, wordt het restafval wél wekelijks opgehaald.

Door het grote succes zijn de containers momenteel uitverkocht. Je kan hier snel lezen wanneer er terug containers op voorraad zijn.

Je kan je container wél al reserveren, je krijgt dan een bericht wanneer er terug containers voorradig zijn.

Reserveer hier je container.

Wat kost het?

De gft-containers zijn te koop aan 30 euro voor een 120-litercontainer en 20 euro voor een 40-litercontainer. Tot eind 2021 kan je deze containers kopen aan de helft van de prijs namelijk 15 euro voor een 120-litercontainer en 10 euro voor een 40-liter container.

Een gft-container van 120 liter staat op 2 wielen en is ongeveer 1 meter hoog en 50 x 50 cm breed. Een gft-container van 40 liter heeft een handvat en is ongeveer 55 cm hoog en 50 x 45 cm breed.

Telkens je een gft-container buiten plaatst moet je een sticker aan de container bevestigen. 

Een retributiesticker kost 1,50 euro voor een 120-litercontainer en 0,50 euro voor een 40-litercontainer. Het stadsbestuur schenkt je de eerste 5 retributiestickers gratis éénmalig per adres (tot 31 mei 2021) bij bestelling van een container, als dank voor je deelname aan deze nieuwe selectieve inzameling.

De retributiestickers zijn te koop in de handelszaken waar je jouw restafvalzakken of PMD zakken koopt.

Hier kan ik retributiestickers kopen

Op jaarbasis zal dit jouw gezin niets meer kosten dan nu het geval is. Voor het gft-afval dat in een gft-container wordt meegegeven, betaal je half zoveel in vergelijking met het restafval. Dat is een winst voor het gezinsbudget!

Wens je meer info in verband met de ophaling van gft of wil je eens zien hoe een gft-ophaling werkt? Kijk dan naar de informatievideo over de gft-ophaling.

Bekijk ook de reportage over IVM 'Achter de schermen' (AVS - 2 april 2021)

GFT ophaalkalender wijziging april 2020Ophaalkalender 2021IVM

Contact

Omgeving

Adres
Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Stadskantoor
Tel.
09 218 28 40
omgeving@eeklo.be
Vandaag
Nu enkel op afspraak
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 16:00