Gft-afval - ophaling en aankoop container

Afval van groenten, fruit en tuin wordt in Eeklo afzonderlijk opgehaald. Dit afval wordt in een groencomposteringsinstallatie gecomposteerd.

Is de deelname aan de gft-ophaling verplicht?

Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen. Het gft-afval thuis composteren is een nog beter alternatief.

Hoe wordt het gft ingezameld?

Het gft-afval wordt om de 14 dagen opgehaald in containers. Restafval mag je blijven meegeven in de vertrouwde restafvalzak, maar die wordt slechts om de 14 dagen opgehaald. In de zomerperiode, van 15 juni tot 15 september, wordt het restafval wel wekelijks opgehaald. Raadpleeg je ophaalkalender voor de juiste data.

Bestel hier je gft-container.

 Na het plaatsen van je bestelling kun je de container ophalen aan de balie van het Stadskantoor, Industrielaan 2, tijdens de openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdagmiddag ook van 14 tot 16 uur.

Wat kost het?

De gft-containers zijn te koop aan 30 euro voor een 120-litercontainer en 20 euro voor een 40-litercontainer. Een gft-container van 120 liter staat op twee wielen en is ongeveer 1 meter hoog en 50 x 50 cm breed. Een gft-container van 40 liter heeft een handvat en is ongeveer 55 cm hoog en 50 x 45 cm breed.

Telkens wanneer je een gft-container buiten plaatst moet je een sticker aan de container bevestigen. Een retributiesticker kost 1,50 euro voor een 120-litercontainer en 0,50 euro voor een 40-litercontainer. De retributiestickers zijn te koop in de handelszaken waar je jouw restafvalzakken of pmd-zakken koopt.

Hier kan ik retributiestickers kopen

Op jaarbasis kost dit jouw gezin niets meer dan nu het geval is. Voor het gft-afval dat in een gft-container wordt meegegeven, betaal je half zoveel in vergelijking met het restafval. Dat is een winst voor het gezinsbudget.

Maak je gft-container niet te zwaar

We vragen om je gft-container niet te zwaar te maken (ongeveer 15 à 20 kg). Te zware containers kunnen voor problemen zorgen bij de ophalers.

  • Vermijd containers gevuld met zware fractie (bv. een hele container volgestouwd met afgevallen appelen of aardappelen)
  • Stamp het gft-afval niet aan want dit kan er voor zorgen dat de inhoud niet gemakkelijk los komt en in de container blijft plakken.
  • Laat natte fracties (bv. vijverplanten, …) even uitlekken vooraleer je deze in je gft-container deponeert.
  • Heb je tijdelijk te veel tuinafval? Prop dit niet in de gft-container, maar breng dit naar het recyclagepark.
  • Heb je vaak (te) veel gft om in één container aan te bieden? Schaf dan gerust een 2de container aan.

Meer info

Wil je meer info in verband met de ophaling van gft of wil je eens zien hoe een gft-ophaling werkt? Kijk dan naar de informatievideo over de gft-ophaling.

Bekijk ook de reportage over IVM 'Achter de schermen' (AVS - 2 april 2021)

Contact

Algemeen nummer Stadskantoor