Hondenpoepzuilen

De stad Eeklo start proefproject met hondenpoepzuilen

Proefproject

Stad Eeklo start in samenwerking met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, een proefproject men hondenpoepzuilen. 

Het plaatsen van 5 hondenpoepzuilen maakt deel uit van een proefproject waarmee de stad Eeklo nog meer wil doen voor hondenbaasjes en -wandelaars en staan op strategische plaatsen waar mensen vaak met hun hond wandelen.

Eind 2019 werd er een participatie campagne gestart op het participatieplatform ikdoemee.eeklo.be. De campagne ‘stoep zonder poep’ kreeg in kader van de handhavingsweek 2021 nieuw leven ingeblazen met een offline bevraging bij hondenbaasjes die hun hond uitlaten. Na analyse van deze online en offline bevraging werden de locaties voor het proefproject vastgelegd.    

Aan het einde van het proefproject verwerken de stadsdiensten de data van alle locaties. Van juni tot eind oktober monitort de Stad hoe de zuilen gebruikt worden. Zo houdt de stad Eeklo bij of de hondenpoepzuilen correct gebruikt worden, of er hondenpoep in de omgeving op het openbaar domein te vinden is en of er sluikstort in de buurt aangetroffen wordt.

Als dit initiatief een succes blijkt, worden ook andere plaatsen voorzien van een hondenpoepbuis.

Wat is een hondenpoepzuil?

In een hondenpoepzuil, een kokervormige buis met een deksel bovenaan, mogen enkel poepzakjes gedeponeerd worden. Hondenpoepzuilen nemen beperkte plaats in, ze zijn gebruiksvriendelijk en kunnen snel geleegd worden. Ze zijn herkenbaar aan de specifiek vorm en een duidelijke sticker. Eeklonet staat in voor de lediging.

Waar komen hondenpoepzuilen?

De 5 zuilen staan op het Canadaplein, Krüger, fietspad Opeisingstraat - Blommekes en fietspad Blommekens – Roze.

Hondenpoep opruimen is verplicht

Overlast van hondenpoep staat met stip in de top 3 van meest irritante zaken, vooral bij niet-hondenbezitters. Als de stoep, grasvelden en kinderspeelplaatsen vervuild worden met hondenpoep is dit voor niemand fijn. Hondenpoep kan naast hinderlijk ook gevaarlijk zijn en een risico vormen voor de volksgezondheid.

Met 175 vuilnisbakken verspreid over het grondgebied en nu ook de hondenpoepzuilen faciliteert de stad de hondenbaasjes om het openbaar domein net te houden. De stad Eeklo sensibiliseert, participeert, communiceert, en ruimt hondenpoep dagelijks op. Maar hondenbaasjes- en wandelaars moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze het opruimplicht negeren, riskeren ze een GAS-boete.



Wist je dat…

… de hondenpoep van je hond laten liggen ook een vorm van zwerfvuil is?

Het overkomt elke hondeneigenaar wel eens. Je maakt een wandeling met je hond en op een bepaald moment heb je dat hondenpoepzakje nodig en heb je er net geen bij. De verleiding is groot om de hondenpoep op de stoep of in de berm te laten liggen en snel huiswaarts te keren nu er toch niemand in de buurt is. Doe het niet! Neem als goede hondeneigenaar de verantwoordelijkheid op voor de acties van je huisdier. Probeer op één of andere manier de hondenpoep toch te verwijderen of keer op je stappen terug, ga een zakje halen en kuis de hondenpoep alsnog op. Bij de eerste de beste vuil-nisbak drop je het gevulde hondenpoepzakje erin.

Waarom?

- Vuil trekt vuil aan. Na de eerste hondenpoep, komt er al snel een tweede of een derde bij. Het getuigt van weinig respect, ontsiert de buurt en zorgt voor de nodige geurhinder.

-  Het is voor niemand fijn als je er met je schoenen intrapt of als bij het grasmaaien het allemaal in het rond vliegt.

- Het is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid omwille van de bacteriën en wormen/eitjes die ze bevatten. Het is schadelijk voor zowel mens als dier.

- Doe niet wat je zelf ook niet zou willen. Ook jij trapt niet graag in een hondenpoep.

- Je kan een serieuze boete oplopen als je op heterdaad betrapt wordt of als je geen honden-poepzakje bij de hand hebt tijdens je wandeling met de hond.

Waarom is hondenpoep schadelijk?

Hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten zoals Neospora (deze parasiet komt veel voor in melkveebedrijven) De eitjes van deze parasiet overleven de behandeling in afvalwaterzuiveringsin-stallaties en composteringsinstallaties en zijn te vinden op gras, in beken of zelfs in de groentetuin indien je compost gebruikt.

Zo kunnen de parasieten mens en dier infecteren. Het is een gekend fenomeen dat deze parasieten bij zwangere koeien leiden tot een miskraam.

Het is dus slecht voor mens, dier en milieu om je hondenpoepzakje achter te laten in de natuur of bij het gft-afval te gooien.

De zakjes doorspoelen door het toilet of het in de riool dumpen, zijn ook een slecht idee. Zo dreig je immers het hele systeem te verstoppen. Daarnaast komt het plastic afval uiteindelijk terecht in het zuiveringsstation of zelfs in de zee.

Een boete?

Zorg dat je altijd een hondenpoepzakje bij de hand hebt, zodat je de hondenpoep op een propere manier in de vuilnisbak kan gooien. Handhavers mogen hier op controleren. Heb je er geen bij, maak je kans op een boete.

Gooi je hondenpoepzakjes in een straatvuilnisbak, in speciale hondenpoepbuizen of thuis bij het restafval.

Zijn bio-afbreekbare zakjes beter voor milieu?

Indien je de gevulde zakjes correct weggooit, maakt het gebruik van bio-afbreekbare zakjes eigenlijk niet uit. In de meeste gevallen wordt het restafval namelijk verbrand, om zo weer energie te creëren.

Indien je bewuster wil kopen, ga je best voor een zakje gemaakt van gerecycleerd polyethyleen (dus van afval). Een bio-afbreekbaar zakje is zeker ook oké, dat wordt gemaakt van zetmeel (een voedingsmiddel). Let wel: net als gewone plastic zakjes, breken bio-afbreekbare zakjes NIET af in de natuur. Een bio-afbreekbaar zakje op de grond gooien is dus ook enorm schadelijk voor de omgeving.

Waarom worden straatvuilnisbakken op sommige locaties vervangen door hondenpoepbuizen?

Op die manier wordt sluikstort in openbare vuilnisbakken vermeden. Het is namelijk veel moeilijker om huishoudelijk afval te sluikstorten in een hondenpoepbuis.

Contact

Omgeving

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00

Een afspraak maken kan via tel. 09 218 28 40 of omgeving@eeklo.be.

Alle openingsuren Omgeving
Naar top