Internationaal paspoort

Maak een afspraak

Inhoud

Een Belgisch paspoort of (internationale) reispas is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben in dit geval meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa. In het Belgisch paspoort worden je vingerafdrukken opgeslagen.

Voorwaarden

Je bent ingeschreven in Eeklo.

Je hebt de Belgische nationalteit.

Geldigheid van het paspoort:

 • 7 jaar voor volwassenen
 • 5 jaar voor minderjarigen

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen na op de website van de FOD Buitenlandse zaken: reisadviezen dienst Buitenlandse Zaken. Je kan ook steeds inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of bij het reisbureau waar je boekte.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is, dit is de minimale geldigheidsduur die door sommige landen opgelegd wordt.

De pasfoto die je meebrengt moet recent zijn (maximum 6 maanden oud) en voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O).

Als jouw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen.

Procedure

Je vraag jouw paspoort aan bij de dienst burgerzaken. Hiervoor moet je persoonlijk aanwezig zijn.

Vraag jouw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van ongeveer 1 week. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaan twee spoedprocedures:

 • dringende procedure: als de dienst burgerzaken de aanvraag kan doen vóór 14 uur, dan kan het paspoort de werkdag nadien opgehaald worden vanaf 12 uur.

 • zeer dringende procedure: als de dienst burgerzaken de aanvraag kan doen vóór 15.30 uur, dan kan het paspoort nog dezelfde dag worden opgehaald bij het loket van FOD Binnenlandse Zaken in de Warandeberg 1-4, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na de aanvraag).

  Als de vorige opties niet meer mogelijk zijn, kan je het paspoort ook aanvragen bij het loket in de Koloniënstraat 11 zelf, van maandag tot vrijdag (8.30 tot 19.45 uur) en zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.15 uur). Betalingen kunnen enkel met de bankkaart.

  Opgelet: een paspoort dat aangevraagd wordt op zaterdag in superdringende procedure aan het loket in Brussel, zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10.30 uur beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat, Brussel.

Beide spoedprocedures zijn wel duurder. Voor de superdringende procedure gelden ook strengere voorwaarden:

 • Je paspoort mag in de laatste 5 jaar niet meer dan 1 keer verloren of gestolen zijn;
 • Je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert;
 • een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) moet vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

Is je paspoort gestolen? Ga dan eerst aangifte doen bij de politie en pas daarna bij de de dienst burgerzaken.

Opgelet: Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of reisdocument is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken. Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat het teruggevonden document vernietigen bij de dienst burgerzaken en vraag een nieuwe reispas aan.

Als Belg in het buitenland:

Je vraagt jouw Belgisch paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar je ingeschreven bent (je kan enkel gebruik maken van de normale of dringende procedure).

Als je op doorreis bent in België kan je ook terecht bij de gemeente of stad:

 • van jouw laatste officiële woonplaats in België;
 • van jouw geboorteplaats in België (indien je  nooit in België gewoond hebt);
 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien je nooit gewoond hebt en niet geboren bent in België).

Wat meebrengen

Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

 • je identiteitskaart 
 • 1 recente pasfoto in kleur (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen

Als je al een Belgisch paspoort had, breng dit dan mee bij de aanvraag. Is je paspoort gestolen, dan doe je eerst aangifte bij de politie. 

Kostprijs

 GEWONE PROCEDUREDRINGENDE PROCEDUREZEER DRINGENDE PROCEDURE
 +/- 10 werkdagenD+1D+1 afhaling Brussel
Kinderen tot 18 jaar40,90 euro215,90 euro275,90 euro
Vanaf 18 jaar76,80 euro251,80 euro311,80 euro

 

Contact

Burgerzaken

Adres
Stadhuis Van Hoorebekeplein 2 - 4 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
op afspraak 09:00 tot 12:30
Morgen
Gesloten

Burgerzaken - Verkiezingen

Adres
Jeneverhuis Van Hoorebekeplein 2 - 4 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
op afspraak 09:00 tot 12:30
Morgen
Gesloten
Naar top