Internationale vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) staat de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen wereldwijd centraal. We hebben aandacht voor de kracht en ongelofelijke sterktes van alle vrouwen die onze maatschappij doen draaien.

Betuig je steun met onze campagne #EmbraceEquity! Maak op woensdag 8 maart een foto en omarm jezelf, plaats die onder de #EmbraceEquity en tag @Eeklo (facebook) of @stadeeklo (instagram). 

Naast de campagne #EmbraceEquity organiseren we nog verschillende initiatieven zoals de vrouwenbib waarbij we verschillende interessante boeken, films en ander materiaal over het thema in onze bibliotheek kan vinden. 

8 maart 2023 in thema #EmbraceEquity

Aandacht voor gelijkwaardigheid voor iedereen, ongeacht gender, zou van belang moeten zijn in elke samenleving. Samen kunnen we gelijkwaardigheid omarmen en iedereen zijn plaats gunnen in onze maatschappij.

Dit jaar ligt de focus op gender, want gelijkwaardigheid belangt iedereen aan. Samen werken we aan een faire wereld. We willen genderstereotypes uitdagen, discriminatie benoemen, vooroordelen bespreekbaar maken en streven naar een inclusieve gemeenschap waar iedereen zichzelf mag zijn. Iedereen kan hier in zijn eigen omgeving aan meewerken.

Het thema is internationaal nog zeer actueel, denken we maar aan de protesten in Iran tegen de behandeling van vrouwen. Afghanistan is een ander voorbeeld waar de vrouwenrechten stap voor stap worden ingeperkt.

Uit deze quotes blijkt dat ongelijkheid ook in onze samenleving subtiel nog steeds ingebakken is:

  • 'Van vrouwen wordt er vaak verwacht dat zij alle taken in het huishouden en opvoeding (perfect) uitvoeren en hiernaast ook nog eens een carrière opbouwen.'
  • 'Als een man eens kookt vinden we dit speciaal, maar wanneer een vrouw dit doet is dit normaal. Als ze het eens niet doet krijgt ze er commentaar over.'
  • 'Het begint bij de opvoeding en in de scholen. Zo hebben wij vaak een idee van welke taken en spelletjes er bij een meisje horen en wat er het best bij een jongen past. Op deze manier geven wij deze ideeën al op jonge leeftijd mee met onze kinderen.'

Samen met vrouwenbewegingen, de bib, het LDC Zonneheem, de Jeugddienst, het Jeugdhuis en de Plek brengen we het thema dit jaar onder de aandacht van de Eeklonaars.

In 2023 gaan we samen voor een warm en inclusief Eeklo!

Onze vrouwelijke raadsleden aan het woord tijdens de actie 2021

Contact

Diversiteit, gezondheid, integratie en gelijke kansen

Adres
De Zuidkaai Zuidmoerstraat 136 , 9900 Eeklo
Tel.
GSM
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00
Naar top