Knappe Koppen Anja en Véronique Cromheecke

“We staan altijd op de eerste rij als er iets georganiseerd wordt!”

Ze zijn al hun hele leven lang zussen, maar tien jaar geleden werden ze plots ook elkaars collega’s toen ze samen in een nieuw avontuur stapten. Anja (54) en Véronique (59) Cromheecke groeiden op in Maldegem, maar baten momenteel Mooi! uit in de Boelare. 

“We zijn allebei geboren in Eeklo, maar we brachten onze jeugd door in Maldegem. Ikzelf woon er nog steeds, ik ben gehuwd met Claude en samen hebben we twee kinderen. Intussen ben ik zelfs oma geworden! Als ik niet aan de slag ben in de winkel, kan je me terug vinden in mijn eigen ateliertje, waar ik me volledig kan uitleven met het pottenbakken”, steekt Anja van wal. “Ik ben naar Eeklo verhuisd toen ik ging samenwonen met mijn man, Frankie. Samen hebben we twee dochters en ik hou ervan om te lezen en een hapje te gaan eten of een glaasje te drinken”, vult Véronique aan.

“Onze professionele wegen lagen heel lang mijlenver uit elkaar. Anja was jarenlang directieassistente bij Provikmo en later ook bij SPIE.  Ikzelf werkte vroeger in een winkel en toen in 1997 het pand naast mijn schoonouders in de Teirlinckstraat vrijkwam, was dat een goed moment om zelf een winkel te beginnen: krantenshop Pluspunt”, vertelt Véronique. “Een jaar later verhuisde de winkel naar de Boelare. Het comité van Shopping Boelare bestond al toen ik hier begon, maar de werking kreeg pas echt een boost toen onze vrienden Didier en Lieve er hun schouders onder zetten. Onder leiding van Didier gebeurden er mooie dingen in onze straat. Die schwung missen we soms een beetje, de Boelare telt heel wat mooie en unieke zaken, maar iedereen heeft het natuurlijk enorm druk, dus extra activiteiten zijn niet evident. Hoe dan ook: we staan altijd op de eerste rij als er iets georganiseerd wordt!”, vertellen de zussen enthousiast!

Fantaseren op reis

 “We zeiden al jaren tegen elkaar dat we ooit samen iets zouden doen. Het kon vanalles worden: een winkel, een B&B… We fantaseerden er altijd over, vooral op reis. We gingen vaak samen shoppen en vonden alle winkels een beetje hetzelfde.  Op een gegeven moment zei Véronique: 'Het is goed geweest, ’t is tijd om te stoppen en iets anders te gaan doen’. Ik ben direct mee op de kar gesprongen. Mensen van onze generatie doen vaak veel te lang dezelfde job, maar ik geloof dat je veel energie krijgt van eens iets anders te doen”, klinkt het bij Anja.

“We kozen ervoor om onze winkel Mooi! te openen in hetzelfde karaktervolle pand als Pluspunt. Bovendien waren onze kinderen in 2014 al wat ouder en zelfstandiger en konden we voor ons eigen ding gaan en er ons volledig in uitleven!”, zegt Anja. “We wilden geen doorsnee fast fashion winkel worden en zijn daarom bewust gestart met Belgische merken.  Als je met iets start moet je proberen iets anders te doen dan de anderen. We proberen ons met Belgische mode, mode van bij ons, te onderscheiden en ik denk dat we daar best trots op mogen zijn. Zowel onze kledij, onze parfum, onze badkledij… alles is Belgisch, en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad!”, aldus Véronique.

Eén blik is genoeg 

“We hebben lang niet dezelfde smaak qua kledij: Anja is voor het kleurrijke, de bloemetjes en de ruitjes, terwijl ikzelf eerder voor het sobere ben, misschien iets braver. Maar da’s ideaal, want we hebben diverse types klanten en doordat onze smaken zo uit elkaar lopen, kopen we verschillende soorten stijlen in.”, legt Véronique uit. “Ook qua werkverdeling kunnen we het prima met elkaar vinden: ik heb meer de administratieve skills uit mijn vroegere job, terwijl Véronique perfect weet hoe ze met klanten moet omgaan of de winkel moet aankleden. Zo konden we elkaar de kneepjes van het vak aanleren: de ideale match!”

“We kennen elkaar door en door en ik zou deze stap nooit durven zetten hebben met een vriendin, dat moest echt met mijn zus zijn. Aan één blik hebben we genoeg om elkaar te begrijpen. Tijdens een week verlof kan ik mijn zus echt al missen en op feesten vind je ons meestal in elkaars gezelschap. Onze mannen grappen vaak dat we op familiefeestjes beter niet naast elkaar gaan zitten want dat we anders gaan vervreemden van de rest van de familie!”, lacht Anja. “Ik had bij de start van onze winkel misschien wel even schrik dat we elkaar privé wat minder zouden gaan zien, maar we geraken elkaar precies maar niet beu! In het begin waarschuwden mensen ons daar wel voor, maar uiteindelijk zijn we toch in het diepe gesprongen en we zijn nog steeds erg gelukkig met onze keuze!”, aldus Véronique.

“De zaak bestaat inmiddels 10 jaar en het is echt meer en beter geworden dan we ooit hadden durven dromen. Je weet nooit wat het gaat geven. De eerste vijf jaar zijn sowieso de moeilijkste en net toen we op dreef kwamen, was er corona. Gelukkig hebben we een enorm trouw publiek in Eeklo en bouwden we met vele klanten al een goed band op. Zolang we er plezier in hebben, zijn we met geen stokken uit de Boelare te slaan!”, besluiten de zussen.

 

Naar top