Stad Eeklo breidt Canadaplein uit met dekenale tuin via LEADER project

Gepubliceerd op  vrijdag 20 dec 2024 om 14:17
Het Canadaplein, het groene park aan de Prinsenhofstraat, wordt uitgebreid met een groot stuk van de huidige tuin van de dekenij aan de Kerkstraat.

Om het vernieuwde Canadaplein op te waarderen en in te richten ontvangt de stad 50.000 euro subsidie via LEADER. Het ontwerp wordt samen vormgegeven met de verschillende partners en omwonenden.

In 2022 verkocht stad Eeklo de dekenij in de Kerkstraat. De stad kon echter wel een deel van de tuin van de dekenij behouden. Hierdoor kan het Canadaplein, het groene pleintje aan de Prinsenhofstraat, uitbreiden en kunnen we meer groene open ruimte creëren dicht bij het centrum van Eeklo.

De tuin van de dekenij maakt sinds 1878 deel uit van de dekenijwoning (1642) en was oorspronkelijk volledig ommuurd tot aan de huidige Prinsenhofstraat. Een deel van de tuin werd reeds publiek ingericht als buurtpark (het huidige Canadaplein) aan het einde van de jaren 1970. Zowel in het huidig publiek deel als in de toe te voegen dekenijtuin staan een aantal waardevolle en mooie bomen.


Het Canadaplein is vandaag een beetje rommelig ingericht en heeft door de jaren heen verschillende functies gekregen. Deze mix past niet altijd goed bij het historische karakter van het groene park. Gezien de ligging verdient het plein een beter ontwerp dat beter aansluit bij de buurt. De uitbreiding van het park is een mooie kans om de historische band te herstellen, de publieke parkruimte te vergroten en het plein opnieuw in te richten op maat van de buurt. Meer openbare ruimte zorgt bovendien voor extra ademruimte in de drukke woonstraten in het centrum.

Het ontwerpen van dit park is een delicate opdracht. De parkzone moet als één geheel worden ontworpen, waarbij de historische link met de dekenij zoveel mogelijk wordt hersteld. Daarbij moet rekening worden gehouden met de eerder genoemde voorwaarden. Het doel is om een klimaatrobuuste, blauwgroene ontmoetingsplek te creëren, met oog voor de centrale ligging van het park binnen de historische context.

LEADER

Het herbestemmen van (semi-)private parken biedt veel kansen om kernen en dorpen leefbaar te maken. Daarom zullen we het project van ontwerp tot aanleg goed documenteren, zodat andere gemeenten in het LEADER-gebied hier inspiratie uit kunnen halen.

We ontwerpen het plein samen in een co-creatief proces. Een landschapsontwerper werkt hierbij samen met verschillende interne diensten (zoals publieke ruimte, groenbeheer, stadsontwikkeling en jeugd), diverse partners (zoals erfgoedorganisaties, adviesraden, OverKop Het Spoor en het dekenaat) en omwonenden. Zo maken we een realistisch plan dat goed past bij de buurt. Het participatieproces start in 2025.

De ontwerp- en investeringskost wordt gesubsidieerd door LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling,

Naar top