Lotjen aankleden

EEKLO VERHOOGT SUBSIDIE OM LOTJEN AAN TE KLEDEN

Stad Eeklo verhoogt de subsidie voor verenigingen om het beeld van Lotjen op de Markt aan te kleden. De Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur (KVVV) merkt dat heel wat verenigingen sinds het uitbreken van de coronapandemie geen gebruik meer maken van het aankleden van Lotjen. Ook is het aankleden voor veel verenigingen een te hoge financiële drempel. Dat vinden stad Eeklo en de KVVV een gemiste kans en daar willen ze dus iets aan doen.

De subsidie bedraagt nu tot 175 euro per vereniging. Dit is de helft van de totale kostprijs van maximaal 350 euro die een vereniging betaalt aan de KVVV voor het laten maken en onthullen van de aankleding van Lotjen. Per jaar kunnen twee verenigingen een beroep doen op de subsidie. Bovendien kan een vereniging een keer gebruik maken van deze toelage.

De KVVV is een cultuurvereniging en een erfgoedgemeenschap die gemeenschapsvormende en identiteitsversterkende activiteiten organiseert met als doel mensen in Eeklo te verwelkomen aan de hand van cultureel erfgoed van de stad. Ook wil de vereniging het straatbeeld in Eeklo verfraaien en het erfgoed zelf verankeren. Het aankleden van Lotjen is een van deze gemeenschapsvormende en identiteitsversterkende activiteiten.

Lotjen is een beeldje dat gemaakt is door beeldhouwster Jeannine Van Landschoot. Het beeldt een naakte vrouw uit met een kool op haar romp die wijst naar het beeld van de Herbakker van Leo De Buysere. In Eeklo is de naam Lotjen uitgegroeid tot een koosnaam voor een lieftallige vrouw. Het beeld van Lotjen staat op de Markt, aan de voet van het Belfort.

Op vraag van een vereniging kan Lotjen aangekleed worden met een uniek uniform verwijzend naar de vereniging. Dit is een concept dat in het leven geroepen is naar analogie met de traditie van Manneken Pis in Brussel en Geraardsbergen. De uniformen worden vervolgens plechtig onthuld en achteraf tentoongesteld in het stadhuis op polyester replica’s van Lotjen. Lotjen heeft tot nu toe al 35 verschillende uniformen gedragen. Op de website van de KVVV vind je een lijst met verenigingen die al een uniform maakten voor het beeld.

Het Eeklose woord Lotjen straalt een beetje verliefdheid uit. Met dit initiatief laten de verenigingen zichzelf én Eeklo met een verliefde blik bekijken. De stad wil dit graag promoten, uit liefde voor Eeklo en voor het verenigingsleven.

Met deze subsidie maken we een het voor de Eeklose bedrijven, organisaties en verenigingen financieel zeer gunstig om de traditie van het aankleden van Lotjen verder te zetten en nadien met een replicabeeldje permanent en prominent aanwezig te zijn in het stadhuis.

Wie Lotjen wil kleden, kan contact opnemen met de KVVV op j.vanhyfte@skynet.be. Wie daarbij aanspraak wil maken op de subsidie meldt dit bij de aanvraag.

Naar top