Mantelzorg

Wat is mantelzorg? 

Als mantelzorger sta je op regelmatige basis in voor de ondersteuning van een persoon met een verhoogde zorgbehoefte uit je nabije omgeving. Als vriend, familie- of gezinslid, buur of kennis,... zorg je op regelmatige basis voor iemand die omwille van fysieke of psychische moeilijkheden extra ondersteuning nodig heeft. Mantelzorg bestaat buiten de professionele hulpverlening, maar is vaak wel ondersteunend aan het professioneel aanbod. 

Mantelzorgstatuut en mantelzorgverlof

Als mantelzorger kan je sinds 1 september 2020 een officiële erkenning aanvragen bij je ziekenfonds. Je kan een erkenning aanvragen met of zonder sociaal voordeel. De erkenning met sociaal voordeel opent het recht voor mantelzorgverlof. Meer informatie over het mantelzorgstatuut en mantelzorgverlof kan je terecht op mantelzorgers.be.

Mantelzorg en werken

Naast het mantelzorgverlof bestaan er nog verschillende mogelijkheden om de combinatie zorg en werken zo haalbaar mogelijk te houden. Onder het thema mantelzorg en werk  vind je alle actuele info terug. 

Er even tussenuit

Wil je graag samen met de persoon die je ondersteunt eens een activiteit doen, of willen jullie er gewoon eens samen op uit en iets eten of drinken in een toegankelijke omgeving? Weet dan dat je altijd welkom bent in lokaal dienstencentrum Zonneheem. Binnen het dienstencentrum gaan ook verschillende themacafés door, waar je mogelijks aansluiting vindt. 

Lokaal aanspreekpunt 

Heb je zelf als mantelzorger een concrete vraag? Vind je jouw weg niet tussen de vele informatie over regelgeving en mogelijkheden? Dan kan je terecht in het Sociaal Huis voor meer informatie rond dit thema. Ook wie leuke ideeën heeft voor initiatieven rond 'dag van de mantelzorger' op 23 juni of wie zelf iets wil uitwerken rond ondersteuning van mantelzorgers kan hier terecht.

Of zoek je?

Contact

Balie Sociaal Huis

Adres
Zuidmoerstraat 136 , 9900 Eeklo Welzijnscampus De Zuidkaai
Tel.
09 376 71 70
sociaalhuis@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
Gesloten
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 13:30 tot 16:00
op afspraak 09:00 tot 12:00 13:30 tot 16:00