Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Als mantelzorger sta je op regelmatige basis in voor de ondersteuning van een persoon met een verhoogde zorgbehoefte uit je nabije omgeving. Als vriend, familie- of gezinslid, buur of kennis,... zorg je op regelmatige basis voor iemand die omwille van fysieke of psychische moeilijkheden extra ondersteuning nodig heeft. Mantelzorg bestaat buiten de professionele hulpverlening, maar is vaak wel ondersteunend aan het professioneel aanbod. 

Mantelzorgverenigingen

Er zijn zes erkende verenigingen van mantelzorgers. Ze organiseren ontspanningsactiviteiten, ontmoetingsmomenten en informatieve samenkomsten. De verenigingen geven ook een tijdschrift uit, inventariseren de noden op het vlak van thuiszorg en verdedigen de belangen van mantelzorgers en gebruikers. Deze 6 verenigingen zijn erkend door het agentschap Zorg en Gezondheid.

Mantelzorgnetwerk

Tel: 016 24 49 49

e-mail: mantelzorgnetwerk@samenferm.be

Bezoek de website

Steunpunt Mantelzorg vzw

Tel: 078 77 77 97

e-mail: info@steunpuntmantelzorg.be

Bezoek de website

Coponcho

Tel: 02 515 02 63

e-mail: info@coponcho.be

Bezoek de website

Liever Thuis LM vzw

Tel: 02 542 87 09

e-mail: lieverthuis@lm.be

Bezoek de website

Samana vzw

Tel: 02 246 47 71

e-mail: info@samana.be

Bezoek de website

Okra Midden Vlaanderen

Tel: 09 269 32 15

e-mail: middenvlaanderen@okra.be

Bezoek de website

Praten en ervaringen delen

Heb je nood aan een gesprek? Wil je ervaringen delen met lotgenoten? Of wil je er gewoon eens uit zijn in gezelschap van gelijkgestemden?

Bij de praatcafés vind je voor elk wat wils: het mantelzorgcafé in LDC Zonneheem, Praatcafé dementie, Praatcafés voor mensen met kanker en hun naasten. Voor als je thuis moeilijk weg geraakt is er de online praatgroep Mantelzorg.

Praatcafés

Heb je vaker nood aan een gesprek? Dan zit je goed bij de Goeiemorgentelefoon. Op regelmatige tijdstippen zal een vrijwilliger je opbellen om te horen hoe het met jou gaat en om een praatje te maken. 

Goeiemorgentelefoon

Bij de Mantelzorgtelefoon kan je praten met iemand die begrijpt wat je meemaakt. Je moet geen lid zijn van de mantelzorgvereniging om er gebruik van te maken. De nummers zijn bereikbaar tijdens kantooruren.

Samana: 078/15 50 20

Coponcho: 02/515 02 63

Okra Zorgrecht: 02/246 57 72

Liever Thuis LM: 02/542 87 09

Mantelzorgnetwerk: 016/24 49 49

Steunpunt Mantelzorg: 02/515 04 42

Buiten kantooruren kan je terecht bij Teleonthaal: 106 of via de chat.

Huyse Nestelt is een inloophuis voor mensen met of na kanker, hun naasten en nabestaanden. Naast contact met lotgenoten, kan elke gast zich ook inschrijven voor één of meerdere activiteiten zoals: infoavonden, yoga, wandelen, bloemschikken, creatief schrijven, … Ook een gesprek is mogelijk.

Huyse NesTelt

Informatie en vorming

Vlaams expertisecentrum Mantelzorg

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten en een activiteitenkalender.

Ma-Zo

Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag, je vindt er o.a. getuigenissen, een activiteitenkalender en een forum waar je vragen kan stellen aan andere mantelzorgers.

Sibe - Samen is beter 

Sibe onderneemt acties om de kwaliteit van jouw zorg te verbeteren.

Mantelzorgpodcast

Een podcast is een online geluidsbestand, een soort radioprogramma, dat je kan downloaden of beluisteren via spotify, anchor, …

In deze podcast vertellen mantelzorgers over de zorg die ze opnemen voor iemand anders.

Magenta

Het Magenta-project is er voor ouders van kinderen (0-25jaar) met een handicap of chronische ziekte. Een zorg-werk-leven-balans vinden is heel complex.

Zelfzorg voor mantelzorgers

Mantelzorger zijn is niet altijd gemakkelijk. Soms kan je als mantelzorger wat ondersteuning gebruiken. In deze training vind je theoretische uitleg van een expert, tips, oefeningen en getuigenissen van andere mantelzorgers. 

Trefpunt Zelfhulp

Zelfhulpgroepen en lotgenotencontact staan centraal bij Trefpunt Zelfhulp. Zoek je dringend hulp, informatie, advies of gewoon een luisterend oor?

LEIF

LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

Zit met vragen over dit thema? Elke 2de woensdag van de maand houdt LEIF van 9u-12u een zitdag in het Sociaal Huis. Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk.

tel: 09/376 71 70

e-mail: sociaalhuis@eeklo.be

Er even tussenuit

Wijkcentrum De Kring

De Kring biedt diverse laagdrempelige activiteiten aan voor jongeren en volwassenen: gespreksnamiddagen, muziek maken, computercafé, … Of je kan eens langsgaan voor een babbel bij een drankje in de cafetaria.

De Kring

Uitpas

Een concert of theatervoorstelling? Een duik in het zwembad? Of toch maar liever een lezing of workshop? Dankzij UiTPAS Meetjesland word je extra beloond wanneer je deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten in Assenede, Eeklo, Kaprijke, Wachtebeke en Zelzate. Mensen met een beperkt inkomen kunnen een UiTPAS met kansentarief aanvragen en genieten van een extra korting op tal van activiteiten.

Uitpas

Uitjes voor jonge mantelzorgers

De Plek

Jonge mantelzorgers (15-30j) kunnen er even tussenuit in De Plek. Je kan gewoon hangen in de zetels of meedoen aan activiteiten. Naast ontspannen kan je er ook terecht met vragen over onderwijs, werk, goed in je vel zitten of andere dingen die jou bezig houden.

De Plek

Jeugdhuis De Route

Jeugdhuis De Route is een ontmoetingsplaats voor en door jongeren vanaf 14 jaar. Het jeugdhuis wil de jongeren creatieve, culturele, sportieve en vormende activiteiten aanbieden zonder onderscheid van herkomst, geslacht, politieke of religieuze overtuiging. Los daarvan willen we ook een warme thuis zijn waar jongeren terecht kunnen om te ontspannen of net eens zot te doen.

De Route

Mantelzorgstatuut en mantelzorgverlof

Als mantelzorger kan je sinds 1 september 2020 een officiële erkenning aanvragen bij je ziekenfonds. Je kan een erkenning aanvragen met of zonder sociaal voordeel. De erkenning met sociaal voordeel opent het recht voor mantelzorgverlof. Meer informatie over het mantelzorgstatuut en mantelzorgverlof kan je terecht op mantelzorgers.be.

Mantelzorg en werken

Naast het mantelzorgverlof bestaan er nog verschillende mogelijkheden om de combinatie zorg en werken zo haalbaar mogelijk te houden. Onder het thema mantelzorg en werk  vind je alle actuele info terug. 

Er even tussenuit

Wil je graag samen met de persoon die je ondersteunt eens een activiteit doen, of willen jullie er gewoon eens samen op uit en iets eten of drinken in een toegankelijke omgeving? Weet dan dat je altijd welkom bent in lokaal dienstencentrum Zonneheem. Binnen het dienstencentrum gaan ook verschillende themacafés door, waar je mogelijks aansluiting vindt. 

Lokaal aanspreekpunt

Heb je zelf als mantelzorger een concrete vraag? Vind je jouw weg niet tussen de vele informatie over regelgeving en mogelijkheden? Dan kan je terecht in het Sociaal Huis voor meer informatie rond dit thema. Ook wie leuke ideeën heeft voor initiatieven rond 'dag van de mantelzorger' op 23 juni of wie zelf iets wil uitwerken rond ondersteuning van mantelzorgers kan hier terecht.

Of zoek je?

Contact

Balie Sociaal Huis

Adres
Zuidmoerstraat 136 , 9900 Eeklo Welzijnscampus De Zuidkaai
Tel.
09 376 71 70
sociaalhuis@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
GeslotenO.L.H. Hemelvaart
Morgen
GeslotenBrugdag n.a.v. O.L.H. Hemelvaart