Deelnemers rookstoptraject gestopt met roken

Gepubliceerd op  dinsdag 4 jun 2024 om 14:44
5 van de 11 deelnemers zijn gestopt met roken na het volgen van een speciaal rookstoptraject in het Sociaal Huis.

Het rookstoptraject werd in het leven geroepen door stad Eeklo in samenwerking met de verschillende mutualiteiten in Eeklo. De deelnemers, allemaal inwoners van Eeklo, blikken tevreden terug na het volgen van de groepssessies van tabacoloog Arne Verstuyf.

Normaalgezien stopt ongeveer 30% van de groep met het stoppen van het roken na het project. Met 5 van de 11 deelnemers zitten we in Eeklo boven het gemiddelde. 4 personen hebben nog moeite met stoppen van roken, maar hun bewustwording is enorm toegenomen waardoor afbouwen en stoppen nabij is. 2 personen hebben het traject vroegtijdig gestopt omwille van persoonlijke redenen. Het ging om een dynamische en diverse groep.

Na 45 jaar eindelijk gestopt

Mevrouw M.V.W. was één van de deelnemers: “Doorheen de jaren ondernam ik verschillende pogingen om te stoppen met roken, telkens met succes van korte duur. Deze keer zag ik het aanbod van een rookstoptraject in het Eikenblad. Ik schreef me in voor een informatiemoment en voelde me snel op mijn gemak bij het onthaal. Bij het begin van het traject maakte ik kennis met een diverse groep die heel begripvol en ondersteunend was. Het groepsgebeuren en het gevoel dat ik er niet alleen voor sta heeft me dan ook over de drempel getrokken. Je wil jezelf en de anderen niet teleurstellen. Het gevoel dat je zou moeten vertellen dat je ‘gefaald’ hebt in groep is beangstigend en heeft me dan ook geholpen. Met trots en blijheid kan ik vertellen dat ik na 45 jaar (met vallen en opstaan – stoppen en terug beginnen) nog steeds gestopt ben met roken!"

Nazorgtraject

Het rookstoptraject liep van januari 2024 tot april 2024. Deze data werden doelbewust gekozen om de goede voornemers van het jaar gezamenlijk in te zetten. Daarnaast is het gemakkelijker om te stoppen met roken in een koudere periode. 

Momenteel worden de deelnemers nog begeleid in een nazorgtraject. Na het stoppen met roken val je in een leeg gat en is vrijblijvende begeleiding wel nodig om een terugval te vermijden. Het nazorgtraject heeft als focus het aanhouden van een gezonde levensstijl – waarbij roken het vertrekpunt is maar niet meer centraal staat. Dit traject loopt tot en met eind juni.

Thema's

Naar top