Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2017 / november 2017 / Academie van de Smaak

Academie van de Smaak

De ‘Week van de Smaak’ (16 tot 26 november) is té kort om alle smaken te ervaren. Daarom werd in Eeklo de Academie van de Smaak opgericht.

 

Naast het bijhouden en uitbreiden van de bibliotheek met kookboeken, wil de Academie ook de culinaire geschiedenis van het Meetjesland en de geschiedenis van de keuken onderzoeken en bestuderen. De Academie gaat hiervoor actief op zoek naar oude kookboeken om die te registreren en in te scannen. Ook de culinaire verhalen over het telen van groenten, de slacht, de verwerking van het vlees, de teelt van de aardappelen … wil de Academie op een heldere manier naar het grote publiek brengen. Hiervoor organiseert de Academie workshops en helpt de Academie bij het organiseren van de jaarlijkse ‘Week van de Smaak’.

 

weekvandesmaak2017

Tijdens de workshops ontdek je onze culinaire geschiedenis en kunnen we samen de geschiedenis doorgeven aan de volgende generaties. Bij het gebruiken van historische recepten, die eventueel werden aangepast of herwerkt naar de keuken van vandaag, kan het meegeven van de historische context wel eens interessant zijn.

Gastronomische bibliotheek

Het paradepaardje van de Academie is ‘De Gastronomische bibliotheek’. Deze werd ondergebracht in de bibliotheek van Eeklo (Molenstraat 36) en is een onderdeel van de bibliotheekcollectie. De collectie bestaat uit een groot aanbod van (oude) kookboeken en tijdschriften.

Net als de andere boeken worden de kookboeken beschikbaar gesteld via de bibliotheekcatalogus zodat de collectie voor iedereen toegankelijk wordt. De meerderheid van de werken kunnen dus worden uitgeleend via het normale bibliotheeksysteem. Daarnaast wil de Academie via de databank van Erfgoed gescand materiaal beschikbaar stellen. Een groot aantal boekjes, schriftjes en delicaat materiaal dat niet kan worden uitgeleend, kan zo toch voor iedereen toegankelijk worden gemaakt.

Activiteiten

De Academie organiseert zowel workshops als lezingen. Een workshop kent steeds hetzelfde verloop: eerst wordt een historische context gegeven, daarna vertrek je van recepten uit oude kookboeken. Je leert meer over de veranderingen die deze recepten hebben ondergaan en je ontdekt op welke manier je deze recepten kan uitwerken.

Tijdens iedere workshop wordt er rond een specifiek thema gewerkt. In augustus werd er gestart met het thema ‘confituren’, hierna kon je in september meer leren over ‘bewaren van groenten’ en in oktober ontdekte je alles met ‘appelen’. Op dinsdag 12 december wordt een workshop rond wafels georganiseerd. Na de workshop worden ook wafels verkocht aan € 2 per stuk voor Music for Life.

In het kader van de ‘Week van de Smaak’ is er op 23 november in de bibliotheek de degustatielezing ‘Proeven van de eeuwigheid’ met Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.

academievandesmaak 


De Academie van de Smaak wordt gestuurd door een werkgroep met als partners de Stad Eeklo, de Bibliotheek, Comeet/erfgoed en externe partners. Het is de bedoeling dat op alle vlakken zoveel mogelijk zal worden samengewerkt met aanverwante partners. De Academie krijgt subsidie van provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedcel Comeet.

 


Zoeken