Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2018 / januari 2018 / De stad Eeklo geeft het startschot voor de aanleg van één van de langste warmtenetten in Vlaanderen.

De stad Eeklo geeft het startschot voor de aanleg van één van de langste warmtenetten in Vlaanderen.

De gemeenteraad van Eeklo keurde op maandag 18 december de concessieovereenkomst met het consortium tussen Ecopower cvba - Veolia NV-SA goed voor de aanleg en exploitatie van een warmtenet in Eeklo.

Warmtenet? 

De stad Eeklo en de Provincie Oost-Vlaanderen willen tegen 2030 40% minder CO2 uitstoten. Beide besturen trokken daarom al volop de kaart van windenergie om lokale groene elektriciteit op te wekken. Nu komen daar dus aanzienlijke inspanningen bij om de warmtebehoefte van de stad te verduurzamen. Op zich een logische stap, want bij een gemiddeld huishouden gaat twee derde van het energieverbruik naar verwarming en warm water, toch ligt de focus in de energietransitie nog te vaak op groene stroom. De burgercoöperatie en infrastructuurgroep zullen samen een warmtenet uitbouwen dat burgers en bedrijven in Eeklo van groene warmte zal voorzien. Het net wil onder meer de restwarmte benutten uit de IVM-verbrandingsoven in Eeklo.

 

Bijzonder aan het warmtenet van Eeklo is dat ook burgers mee eigenaar kunnen worden van het warmtenet. Dat was één van de eisen van de stad Eeklo en het past volledig binnen de lokale en provinciale energievisie. In totaal staat 35% van het project open voor rechtstreekse financiële participatie. 

Waar?

In een eerste fase zullen mogelijks enkele grotere gebouwen in de Oostveldwijk worden aangesloten: het nieuwe zwembad, de sporthal, het psychiatrisch centrum en een middelbare school. In latere fases kunnen ook verschillende wijken en industriezones aansluiten. 

Wie?

Niet onbelangrijk: iedereen langsheen het tracé kan vrijwillig aansluiten. De consument zal niet meer betalen voor de warmte van het warmtenet dan voor het individueel gebruik van aardgas; het niet-meer-dan-anders-principe. Zo geeft de stad Eeklo haar inwoners en bedrijven de kans om hun verwarming collectief te verduurzamen zonder individuele meerkost. Wie wil afstappen van aardgas, stookolie en steenkool door een individuele investering in een warmtepomp of pelletketel, komt veel duurder uit. Zelfs de Europese Commissie toonde interesse voor de aanpak in Eeklo en hoopt via het Interreg-Project COBEN lessen te trekken voor haar energiebeleid.

En meer

Op 24 april 2018 wordt er in Eeklo een warmtecongres georganiseerd voor de warmtesector en beleidsmakers. Burgers die meer wil weten over het warmtenet of de mogelijkheden om te participeren en aan te sluiten, kunnen er ‘s avonds terecht op een infomarkt.

 

warmtenet aanleg 


Zoeken