Noodnummer 112

112 & 101

Bel 112 altijd als je in nood bent of als er een leven in gevaar kan zijn. Bijvoorbeeld

  • als je dringend een ziekenwagen nodig hebt,
  • als je huis in brand staat of dreigt in te storten,
  • bij een auto-ongeluk.

101 Is het nummer voor dringende politiehulp in België .
België heeft een keuzemenu ingevoerd voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen, ook als je geen of de verkeerde keuze zou maken.

Hoe werkt het menu?

Vanaf 11 februari 2020 moet je het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

  1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
  2. Luister naar de boodschap:

Noodcentrale: "Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2."

  1. Maak je keuze: 1 of 2
  2. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich

Noodcentrale: "Blijf aan de lijn. We verbinden u door."

  1. Blijf aan de lijn : een operator zal je oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals voorheen, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

Doven en slechthorend

Als je doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, kan je de noodcentrales nu ook bereiken via de app 112 en SMS.

Alle informatie voor doven en slechthorende is terug te vinden op
Website 112 voor doven

BANNER https://www.112.be/uploads/IVR/IVR_banner_NL_def.jpg

1722 of 112

Het nummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd bij een aankondiging van noodweer om het noodnummer 112 vrij te houden voor mensen die in levensgevaar zijn. Wanneer het nummer 1722 niet geactiveerd is kan je het noodnummer 112 altijd bellen om een interventie te vragen van de brandweer.

Twee vragen zijn belangrijk om de juiste keuze te maken:

  • Is er iemand mogelijk in levensgevaar?
  • Heb ik bijstand van de brandweer nodig?

1722

Het noodnummer is enkel bereikbaar voor inwoners waarvan de hulpverleningszone niet over een digitaal loket voor niet-dringende brandweertussenkomsten beschikt. Als je naar 1722 belt, moet je eerst jouw postcode ingeven. Indien je tot een gemeente behoort die over een elektronisch formulier beschikt, zal je een boodschap te horen krijgen om het digitaal loket van de website van de brandweerzone te gebruiken.

E-loket

Hulpverleningszone Meetjesland beschikt over een digitaal loket. Heb je storm- of waterschade en is de tussenkomst van de brandweer noodzakelijk? Registreer uw melding dan via het E-loket.

E-loket brandweer en vul het elektronisch formulier in.

Heb je geen internet of werkt het e-loket door technische redenen niet? Dan mag uitzonderlijk gebeld worden naar het noodnummer 1722.

Ik doe beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf

Tijdens noodweer kunnen burgers ook geconfronteerd worden met heel wat problemen waarvoor er geen brandweerhulp nodig is. Staat je tuin onder water of is er een boom ongevallen in je tuin? Is je tuinhuis beschadigd of heb je geen elektriciteit of internet meer? Dan kunnen burgers best zelf aan de slag of een gekwalificeerde vakman contacteren om hen te helpen.

112-APP

Wat moet je doen als je hulp nodig hebt?
In noodsituaties is het belangrijk om snel hulp in te schakelen. Dit kan een kwestie van leven of dood zijn. Met de app van 112 kun je gemakkelijk hulp aanvragen bij de politie, brandweer of medische hulpdiensten en dat allemaal via je smartphone.

Wil je graag wat meer uitleg per dienst? Bekijk dan de video hieronder.

Download de app in je app-store

BANNER https://112.be/uploads/SMS_APP112/banner1-app112-BE-NL.jpg

KIDS

Ook voor kinderen is het belangrijk om te weten wat te doen in een noodsituatie. Daarom hebben ze speciaal een video gemaakt die uitleg op kindermaat. Op de website van 112 zijn er ook verschillende interactieve spelletjes terug te vinden. Klik op onderstaande link voor de video:  

Alle informatie kan je ook terug vinden op de website van 112.

Contact

Noodplanning

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Routebeschrijving
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:30
Morgen
Open van 09:00 tot 12:30 & 14:00 tot 16:00
Naar top