Opvang vluchtelingen Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat niemand onbewogen en dat zien we ook aan de reacties die we krijgen naar aanleiding van de oproep van staatssecretaris Sammy Mahdi voor crisisopvang voor de vluchtelingen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat er een instroom van vluchtelingen zal zijn vanuit Oekraïne. Heel veel mensen worden opgevangen bij vrienden, familieleden of wildvreemden in verschillende landen. Ook verenigingen, organisaties, steden en gemeenten in ons land doen hun duit in het zakje en stellen op korte termijn slaapplaats ter beschikking.

De stad Eeklo is solidair met mensen op de vlucht. Wil je als inwoner van Eeklo hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen? Dan vind je hieronder een overzicht van de opties, van opvang tot financiële en materiële steun. We hopen op een massale registratie van hulpaanbod. Alvast heel erg bedankt.

 

#plekvrij

Wie een steentje wil bijdragen door crisishuisvesting te voorzien, kan het webformulier invullen. De stad Eeklo registreert op die manier het hulpaanbod op een centrale plaats waardoor de hulpaanbieders gemakkelijker aan te spreken zijn wanneer hun hulp nodig is en geeft de gegevens door aan Fedasil.

Het formulier vraagt in eerste instantie enkel naar een aanbod om mensen te slapen te leggen. Het kan bijvoorbeeld gaan om vrije kamers bij je thuis, een woning, een appartement of een studio, of zelfs logieskamers. Kortom een locatie met een kwalitatieve slaapplaats en sanitair.

Thuis noodopvang bieden

Let wel, momenteel zijn nog niet alle regels uitgeklaard, houd er rekening mee dat er nog voorwaarden kunnen bijkomen voor het geven en krijgen van tijdelijk onderdak. Meer info volgt.

Mogelijkheden die de regelgeving inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw biedt en de gevolgen van sommige keuzes - hierover komt binnenkort een brochure online.


Ik vang vluchtelingen op, waar vind ik informatie? 

Infosessies, welkom in Vlaanderen (georganiseerd door de Vlaamse Overheid)

Algemene informatiebundel voor gastgezinnen download in pdf

Gratis Tolkendienst Oekraïns

Financiële hulp bieden

Wil je liever een bedrag storten? Dit kan via onderstaande rekeningnummers:

  • Het Rode Kruis zamelt geld in om ter plaatse voedsel, water en medicijnen aan te kopen. Een bijdrage storten kan via hun website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353, met de mededeling 'Oekraïne'. 
     
  • Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp aan in Oekraïne en de buurlanden. Een bijdrage storten kan online of op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, met de mededeling 'INT'. 

 

Materiële hulp

De situatie in Oekraïne verandert elke dag en elk uur. Het is momenteel moeilijk in te schatten welke materiële noden er ter plaatse zijn. De lokale afdelingen van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen monitoren de situatie voortdurend. Het Rode Kruis geeft aan dat er op dit moment geen specifieke materiële noden zijn. 

Als de situatie verandert, zullen we hierover op deze pagina communiceren. Daarom raden we aan om, waar mogelijk, een financiële bijdrage te doen. 

Wil je toch hulpgoederen doneren? Hou dan zeker de Facebookpagina van de Oekraïense gemeenschap in Gent in de gaten. 

 

Informatiewebsite en -telefoonnummer federale overheid

De federale overheid heeft een informatiewebsite gelanceerd en een informatienummer geopend voor wie informatie zoekt over de situatie in Oekraïne en de impact daarvan op ons land.

Op www.info-ukraine.be kunnen inwoners van België, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie.

Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt en zo meer. Inwoners van België kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.

Daarnaast heeft de federale overheid een algemeen informatienummer geopend. Het callcenter is elke dag te bereiken op het nummer 02 488 88 88 van 09.00 tot 17.00 uur.