Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / ondernemen&werk / ondernemen

ondernemen

ondernemen klein

 

 

Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

 

 

 


 

Ruimte om te ondernemen


Wil je een zaak starten in Eeklo en ben je nog op zoek naar een geschikt pand? Of wil je je bedrijf herlokaliseren en zoek je een toplocatie?

Met bizLocator helpen we je alvast op weg in jouw zoektocht naar een geschikte locatie voor een bureau, vergaderruimte of magazijnruimte.

Wil je je eigen zaak starten?
Praat erover met de dienst lokale economie. Zij helpen jou uitzoeken welke voordelen je kan genieten, welke locaties geschikt zijn en welke vergunningen en regelgeving van toepassing zijn. Zo start jij met kennis van zaken.

 

bizlocator button 

 


 

 

Stad Eeklo slaat de brug tussen Eeklose bedrijven en scholen

 
De stad Eeklo telt veel moderne en innovatieve bedrijven en is anderzijds ook een scholenstad met een ruime waaier aan studierichtingen. Op donderdag 30 april 2020 krijgen de laatstejaarsstudenten een kijkje achter de schermen in Eeklose bedrijven. Het stadsbestuur en de dienst economie wensen op die manier te investeren in een stad waar het goed is om te wonen en te werken. Vandaar dit nieuw initiatief.
Scholen, bedrijfsleiders en Voka komen sinds kort bij elkaar op het Eeklose stadskantoor om een opendeur voor lokale studenten in Eeklose bedrijven te organiseren en willen er zo het Eekloos afstuderend talent in eigen stad houden.
 
Oproep aan Eeklose bedrijven
Wil jij je bedrijf in de kijker stellen bij de laatstejaarsstudenten van de Eeklose scholen? 
Dan is de eerste opendeurdag van onze Eeklose bedrijven alvast iets voor jou. Deze gaat door op donderdag 30 april 2020. Die dag kunnen studenten zelf kiezen welke ondernemingen hen het meest interesseren om te bezoeken. Wie weet slaag je er zo in om later jonge werknemers te verwelkomen in je zaak. Werken in eigen streek biedt immers tal van voordelen.
Interesse? Mail dan nu alvast je contactgegeven naar work@eeklo.be en we contacteren je persoonlijk. 
 
Eeklo daagt de leerlingen uit voor een hippe naam
De initiatiefnemers dagen de leerlingen uit om een hippe naam voor dit project te bedenken. De winnaar kiest zijn favoriete prijs: een avondje bowling met de hele klas of het gewicht van de winnaar in speculoos. De laatstejaarsstudenten ontvangen verdere info via hun school.
Deze opendeur is een initiatief van de Stad Eeklo, verschillende Eeklose bedrijven, alle Eeklose scholen, Voka en met steun van de POM Oost-Vlaanderen. 
 
 

 

Verbod op het gratis verdelen van plastic kassazakjes

 

 

In winkels In Vlaanderen is het verboden om nog gratis lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik uit te delen bij aankopen in de detailhandel. Het verbod geldt voorlopig enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron. Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die vaak gebruikt worden aan de groenten of fruitafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden (nog) niet geviseerd. Wanneer er toch lichte plastic draagtassen worden aangeboden, dient de bijdrage die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar gemaakt te worden.  Dit kan zowel op het kassaticket als door te afficheren in de verkoopsruimte. 

 

 


 

eeklotrakteert

 

EEKLO TRAKTEERT

Bonnenboekje

 

Bij de editie van het Eikenblad van september kunnen alle Eeklonaars een voordeelboekje vinden met tal van voordelen bij Eeklose handelszaken en marktkramers.

 

 

 

 

 

 


Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

Eeklo behoudt het evenwicht tussen aandacht voor de detailhandel in het kernwinkelgebied en de diversiteit aan bedrijven op (nu nog) twee industrieterreinen aan de rand van de stad. Ondernemend Eeklo wordt op geregelde tijdstippen onder de aandacht geplaatst. De uitreiking van de THEO-awards (Trofee Hedendaags Eekloos Ondernemen) is ondertussen al één van dé evenementen van het jaar. Dit evenemtn wordt om de 2 jaar georganiseerd.

 

Eeklo werkt verder aan zijn economisch profiel. Op korte tot middellange termijn komen er een drietal industriezones bij: bijkomende zones aan Kunstdal en aan Nieuwendorpe en een nieuw industrieterrein in Balgerhoeke, langs de expresweg N49. 

 

Tegelijkertijd worden de winkels en de detailhandel in het centrum niet uit het oog verloren. Eeklo heeft vele winkels in het centrum en een winkelcentrum Krüger in de Stationsstraat. De Dag van de Klant in september is een grandioos succes; de zomerbraderie krijgt een nieuwe impuls en wordt tot Zomershopping omgedoopt. De wekelijkse markt op donderdagvoormiddag, met meer dan 80 marktkramen, is een trekpleister voor de regio. Enkele keren per jaar is er een markt met een beetje meer: de 1 mei Avond- en Tamboermarkt, de jaarmarkt (tien dagen na Pinksteren) en de Dag van de Markt (eind juni).

De verschillende dekenijen en de horeca slaan geregeld de handen in mekaar om de winkelende bezoeker een extraatje te bieden. Uiteraard speelt het feel-good-gevoel bij het winkelen en terrasjes-zitten een grote rol. Vandaar dat het wachten is op de ring die de stad richting Gent moet ontsluiten, zodat het centrum meer leefbaar wordt. 

 

Ondertussen werd het parkeerbeleid al aangepakt. Naast de al bestaande betaalzones werden enkele blauwe zones ingevoerd. Op die manier is er meer rotatie in het verkeer en is er meer ruimte om te parkeren dichtbij het centrum. Bovendien kan u gratis een kleine boodschap (krant, brood,...) doen. Als u maar een kwartiertje parkeert, kan u een gratis ticket halen. 


Informatie 

 

Blijf op de hoogte

Heeft u een handelszaak in Eeklo en wenst u op de hoogte te zijn van activiteiten, werken, ... in uw straat? Registreer u nu via deze fiche.

Bent u een (beginnende) ondernemer en heeft u vragen? Dan kan u alvast terecht op de digitale balie.

Hou ons op de hoogte

Maak u bekend als mogelijke leverancier voor de stad Eeklo.

Wenst u als onderneming in de bedrijvengids van deze website te staan? Vul het inschrijvingsformulier hiervoor in.

 

Wat bij hinder door openbare werken?

 

Blijf op de hoogte van de verkeershinder in Eeklo: schrijf je in op onze nieuwsbrief

 

Sinds 1 juli 2017: Je kan gebruik maken van de hinderpremie. Belangrijk om te weten:

  • De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur.
  • Uw zaak moet daarenboven vaste openingstijden hebben.
  • Deze premie richt zich voornamelijk op de detail handel (‘winkeliers’), de horeca en ondernemingen waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.
  • Zorg er steeds voor dat jouw adres correct wordt vermeld bij het Kruispuntbank van Ondernemingen! (dit kan vanaf nu ook online)

Dowload hier de brochure: 'Hinder door wegen werken voor uw deur?' van het Agentschap Innoveren en ondernemen

Meer informatie op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

 

Subsidies

Subsidies kernwinkelgebied voor kernversterkende premies (stad Eeklo met steun van Agentschap Innoveren en Ondernemen):

 

- Gevelrenovatie van handelspanden in het kernwinkelgebied (zone A en B – zie afbakeningsplan kernwinkelgebied): geldig tot eind dec 2020

- Aanpassingswerken om van één of meer panden een geschikte handelszaak te maken binnen het kernwinkelgebied (zone A – zie afbakeningsplan kernwinkelgebied) – geldig tot eind dec 2020

 

Subsidiedatabank Agentschap Innoveren en Ondernemen:

Op de subsidiedatabank van Agentschap Innoveren en Ondernemen leest u meer over subsidies van bovenlokale overheden.

 

 


Nachtwinkels

Om de kwaliteit van nachtwinkels in goed banen te  leiden, moeten alle nieuwe en bestaande nachtwinkels over een vestigings- en uitbatingsvergunning beschikken.

  • De vestigingsvergunning vormt de toelating om een nachtwinkel op een bepaalde plaats te vestigen.
  • De uitbatingsvergunning geeft de houder de toelating om een nachtwinkel uit te baten.

 

Alle voorwaarden kan je raadplegen in het reglement dat goedgekeurd werd in de gemeenteraad van 18 september 2017 en van toepassing is vanaf 1 januari 2018.

Reglement - aanvraagformulier - charter 


Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen lanceerde het nieuwe opleidingsaanbod van de Horeca Academie. Ze voorzien kwaliteitsvolle opleidingen voor alle horeca-ondernemers, verspreid over Vlaanderen. Al deze opleidingen zijn gratis! U vindt het aanbod op www.horecavlaanderen.be.

Daarnaast organiseert Horeca Vlaanderen elke maand een startersopleiding. Deze opleiding richt zich tot mensen die een horecazaak willen oprichten, maar ook op ondernemers die net gestart zijn. Deze opleiding is ook gratis. Alle info vindt u op www.horecavlaanderen.be.

Tot slot bieden ze de café-opleiding aan. Deze opleiding bestaat uit zeven modules en is betalend (€420 voor niet-leden, €320 voor leden van Horeca Vlaanderen). Deze opleiding kadert binnen de gedragscode die werd ondertekend tussen de horecafederaties, de brouwerijen en drankenhandelaars. In deze gedragscode werden afspraken gemaakt over drankafnameovereenkomsten. Alle informatie vindt u op www.horecavlaanderen.be.

 

 

En verder

Verkeershinder in Eeklo: schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Economische raad: Een vertegenwoordiging van de Eeklose ondernemers groepeert zich in een adviesraad.
KMO / industriezone 

Winkels - detailhandel

Markt in Eeklo

Verenigingen voor ondernemers 

THEO's: wordt om de 2 jaar georganiseerd.

Nieuwbouw streekziekenhuis AZ Alma Ringlaan 

 

Interessante links

Agentschap Ondernemen (www.agentschapondernemen.be)

Hinder Openbare Werken (www.vlaanderen.be/hinderopenbarewerken)

Nationale Bank van België (www.nbb.be)

 

 

 

 

lokale economie

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

Nicole Daelemans

tel. 09 218 29 07

fax 09 218 28 01

e-mail: nicole.daelemans@eeklo.be

 

Openingsuren

Elke werkdag van 9 tot 12 uur

Elke woensdag van 14 tot 16 uur

 

Grote kaart

 

 


Zoeken