Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / ondernemen&werk / ondernemen

ondernemen

 

welkomineeklo 

 

Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

 


 

weekvandeklant 

 

Week van de Klant 2020

 

Van 3 tot en met 10 oktober 2020 organiseert Stad Eeklo i.s.m. de Economische Raad en talrijke handelaars en marktkramers een Week van de Klant. Tijdens die periode kunnen klanten drie stempels verzamelen op hun stempelkaart. Stempelkaarten zijn beschikbaar bij de deelnemende zaken.

Volle en ingevulde stempelkaarten kunnen gedeponeerd worden ten laatste op zondag 11 oktober in de brievenbus van het stadshuis van Eeklo op de Markt. Winnaars maken kans op Eeklobonnen en waardebonnen van de deelnemende handelaars.

 

Download hier de affiche van de Week van de Klant

 


eeklobon 

 

NIEUW!

Wiekiebon wordt Eeklobon


Van verjaardagen, huwelijken tot eindejaarsfeesten... cadeautjes zijn altijd leuk. De cadeaubon van Eeklo, de Eeklobon, is voor elke gelegenheid het perfecte geschenk!
De Eeklobon, kan gebruikt worden bij tal van lokale kwaliteitszaken in de hoofdstad van het Meetjesland. Van winkels, cafés, restaurants tot kappers,... In Eeklo vindt iedereen een geschikt cadeau.

Meer info www.eeklobon.be


 

Digitale nieuwsbrief voor ondernemers

In maart 2020 werd de digitale nieuwsbrief ‘Ondernemen in Eeklo’ gelanceerd. Hiermee wil stad Eeklo haar handelaars, uitbaters van horecazaken, dienstverleners en ondernemers inlichten over wat reilt en zeilt op vlak van lokale economie. De nieuwsbrief werd oorspronkelijk gepland in mei, maar wegens de ingrijpende Coronamaatregelen verscheen de eerste editie sneller. Op die manier wil het stadsbestuur haar ondernemers in deze moeilijke periode zo goed mogelijk informeren.


Wil je op de hoogte blijven van al wat leeft op economisch vlak in Eeklo:
Schrijf je dan in via deze link
Heb je een nieuwsbrief gemist? Geen nood. Je kan de vorige edities hier raadplegen. Suggesties over de nieuwsbrief zijn steeds welkom op economie@eeklo.be.

473794a2-903e-465d-9c1e-0662cbb0bfcf

 


 Afwijking op de wekelijkse rustdag en openingsuren 2020 - collegebeslissing dd 28 juli 2020

 

 


 

Doe inspiratie op bij Eeklose vakmannen!

 

In augustus wordt voor het eerst een "Indoor-Outdoor-Bouwbeurs" georganiseerd in Eeklo.

Dit houdt in dat diverse Eeklose ondernemers hun toonzaal openstellen op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus.
Iedereen die in 'de Eeklose bouw' zit, kan deelnemen.

 

Schrijf jouw onderneming in via IOB@eeklo.be

 


 

Ruimte om te ondernemen


Wil je een zaak starten in Eeklo en ben je nog op zoek naar een geschikt pand? Of wil je je bedrijf herlokaliseren en zoek je een toplocatie?
Met bizLocator helpen we je alvast op weg in jouw zoektocht naar een geschikte locatie voor een bureau, vergaderruimte of magazijnruimte.

Wil je je eigen zaak starten?
Praat erover met de dienst lokale economie. Zij helpen jou uitzoeken welke voordelen je kan genieten, welke locaties geschikt zijn en welke vergunningen en regelgeving van toepassing zijn. Zo start jij met kennis van zaken.

 

bizlocator button 

 


 

 

Jobdreamday uitgesteld

 

De geplande Jobdreamday op donderdag 30 april 2020 wordt wegens de Coronamaatregelen uitgesteld naar een latere datum (nog te bepalen). Jobdreamday is een dag waarop laatstejaarsstudenten een kijkje achter de schermen krijgen in Eeklose bedrijven. Dit nieuwe initiatief werd uitgewerkt door de stad Eeklo, alle Eeklose scholen en enkele enthousiaste bedrijven. Hiermee willen de partners investeren in een stad waar het goed is om te wonen en te werken en om Eekloos, afstuderend talent in eigen stad te houden. 

 

Dit event komt tot stand met steun van de POM Oost-Vlaanderen.

 


 

Verbod op het gratis verdelen van plastic kassazakjes

In winkels In Vlaanderen is het verboden om nog gratis lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik uit te delen bij aankopen in de detailhandel. Het verbod geldt voorlopig enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron. Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die vaak gebruikt worden aan de groenten of fruitafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden (nog) niet geviseerd. Wanneer er toch lichte plastic draagtassen worden aangeboden, dient de bijdrage die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar gemaakt te worden.  Dit kan zowel op het kassaticket als door te afficheren in de verkoopsruimte. 

 

 


 

bonnenboekje 2020

 

EEKLO TRAKTEERT

Bonnenboekje

 

Bij de editie van het Eikenblad van september kunnen alle Eeklonaars een voordeelboekje vinden met tal van voordelen bij Eeklose handelszaken en marktkramers.

 

 

 

 


Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

Eeklo behoudt het evenwicht tussen aandacht voor de detailhandel in het kernwinkelgebied en de diversiteit aan bedrijven op (nu nog) twee industrieterreinen aan de rand van de stad. Ondernemend Eeklo wordt op geregelde tijdstippen onder de aandacht geplaatst. De uitreiking van de THEO-awards (Trofee Hedendaags Eekloos Ondernemen) is ondertussen al één van dé evenementen van het jaar. Dit evenemtn wordt om de 2 jaar georganiseerd.

 

Eeklo werkt verder aan zijn economisch profiel. Op korte tot middellange termijn komen er een drietal industriezones bij: bijkomende zones aan Kunstdal en aan Nieuwendorpe en een nieuw industrieterrein in Balgerhoeke, langs de expresweg N49. 

 

Tegelijkertijd worden de winkels en de detailhandel in het centrum niet uit het oog verloren. Eeklo heeft vele winkels in het centrum en een winkelcentrum Krüger in de Stationsstraat. De Dag van de Klant in september is een grandioos succes; de zomerbraderie krijgt een nieuwe impuls en wordt tot Zomershopping omgedoopt. De wekelijkse markt op donderdagvoormiddag, met meer dan 80 marktkramen, is een trekpleister voor de regio. Enkele keren per jaar is er een markt met een beetje meer: de 1 mei Avond- en Tamboermarkt, de jaarmarkt (tien dagen na Pinksteren) en de Dag van de Markt (eind juni).

De verschillende dekenijen en de horeca slaan geregeld de handen in mekaar om de winkelende bezoeker een extraatje te bieden. Uiteraard speelt het feel-good-gevoel bij het winkelen en terrasjes-zitten een grote rol. Vandaar dat het wachten is op de ring die de stad richting Gent moet ontsluiten, zodat het centrum meer leefbaar wordt. 

 

Ondertussen werd het parkeerbeleid al aangepakt. Naast de al bestaande betaalzones werden enkele blauwe zones ingevoerd. Op die manier is er meer rotatie in het verkeer en is er meer ruimte om te parkeren dichtbij het centrum. Bovendien kan u gratis een kleine boodschap (krant, brood,...) doen. Als u maar een kwartiertje parkeert, kan u een gratis ticket halen. 


Informatie 

 

Blijf op de hoogte

Heeft u een handelszaak in Eeklo en wenst u op de hoogte te zijn van activiteiten, werken, ... in uw straat? Registreer u nu via deze fiche.

Bent u een (beginnende) ondernemer en heeft u vragen? Dan kan u alvast terecht op de digitale balie.

Hou ons op de hoogte

Maak u bekend als mogelijke leverancier voor de stad Eeklo.

Wenst u als onderneming in de bedrijvengids van deze website te staan? Vul het inschrijvingsformulier hiervoor in.

 

Wat bij hinder door openbare werken?

 

Blijf op de hoogte van de verkeershinder in Eeklo: schrijf je in op onze nieuwsbrief

 

Sinds 1 juli 2017: Je kan gebruik maken van de hinderpremie. Belangrijk om te weten:

  • De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur.
  • Uw zaak moet daarenboven vaste openingstijden hebben.
  • Deze premie richt zich voornamelijk op de detail handel (‘winkeliers’), de horeca en ondernemingen waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.
  • Zorg er steeds voor dat jouw adres correct wordt vermeld bij het Kruispuntbank van Ondernemingen! (dit kan vanaf nu ook online)

Dowload hier de brochure: 'Hinder door wegen werken voor uw deur?' van het Agentschap Innoveren en ondernemen

Meer informatie op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

 

Subsidies

Subsidies kernwinkelgebied voor kernversterkende premies (stad Eeklo met steun van Agentschap Innoveren en Ondernemen):

 

- Gevelrenovatie van handelspanden in het kernwinkelgebied (zone A en B – zie afbakeningsplan kernwinkelgebied): geldig tot eind dec 2020

- Aanpassingswerken om van één of meer panden een geschikte handelszaak te maken binnen het kernwinkelgebied (zone A – zie afbakeningsplan kernwinkelgebied) – geldig tot eind dec 2020

 

Subsidiedatabank Agentschap Innoveren en Ondernemen:

Op de subsidiedatabank van Agentschap Innoveren en Ondernemen leest u meer over subsidies van bovenlokale overheden.

 

 


Nachtwinkels

Om de kwaliteit van nachtwinkels in goed banen te  leiden, moeten alle nieuwe en bestaande nachtwinkels over een vestigings- en uitbatingsvergunning beschikken.

  • De vestigingsvergunning vormt de toelating om een nachtwinkel op een bepaalde plaats te vestigen.
  • De uitbatingsvergunning geeft de houder de toelating om een nachtwinkel uit te baten.

 

Alle voorwaarden kan je raadplegen in het reglement dat goedgekeurd werd in de gemeenteraad van 18 september 2017 en van toepassing is vanaf 1 januari 2018.

Reglement - aanvraagformulier - charter 


Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen lanceerde het nieuwe opleidingsaanbod van de Horeca Academie. Ze voorzien kwaliteitsvolle opleidingen voor alle horeca-ondernemers, verspreid over Vlaanderen. Al deze opleidingen zijn gratis! U vindt het aanbod op www.horecavlaanderen.be.

Daarnaast organiseert Horeca Vlaanderen elke maand een startersopleiding. Deze opleiding richt zich tot mensen die een horecazaak willen oprichten, maar ook op ondernemers die net gestart zijn. Deze opleiding is ook gratis. Alle info vindt u op www.horecavlaanderen.be.

Tot slot bieden ze de café-opleiding aan. Deze opleiding bestaat uit zeven modules en is betalend (€420 voor niet-leden, €320 voor leden van Horeca Vlaanderen). Deze opleiding kadert binnen de gedragscode die werd ondertekend tussen de horecafederaties, de brouwerijen en drankenhandelaars. In deze gedragscode werden afspraken gemaakt over drankafnameovereenkomsten. Alle informatie vindt u op www.horecavlaanderen.be.

 

 

En verder

Verkeershinder in Eeklo: schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Economische raad: Een vertegenwoordiging van de Eeklose ondernemers groepeert zich in een adviesraad.
KMO / industriezone 

Winkels - detailhandel

Markt in Eeklo

Verenigingen voor ondernemers 

THEO's: wordt om de 2 jaar georganiseerd.

Nieuwbouw streekziekenhuis AZ Alma Ringlaan 

 

Interessante links

Agentschap Ondernemen (www.agentschapondernemen.be)

Hinder Openbare Werken (www.vlaanderen.be/hinderopenbarewerken)

Nationale Bank van België (www.nbb.be)

 

 

 

 

lokale economie

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

Nathalie Van Peteghem

tel. 09 218 29 07

fax 09 218 28 01

e-mail: nathalie.vanpeteghem@eeklo.be

 

Openingsuren

Elke werkdag van 9 tot 12 uur

Elke woensdag van 14 tot 16 uur

 

Grote kaart

 

 


Zoeken