Open Monumentendag

Unieke inkijk op de Stassano-site


Ontdek de kleurrijke geschiedenis van de Oude Melkfabriek!

Werkgroep Erfgoed, Landschap en Stadsvernieuwing (ELS), stad Eeklo, Christelijke Mutualiteit (CM) Eeklo en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland organiseren op zondag 10 september Open Monumentendag. Tijdens Open Monumentendag focussen we op de voormalige melkfabiek Stassano. Als bezoeker word je niet alleen ondergedompeld in de geschiedenis van de terreinen van Stassano, maar kom je ook meer te weten over de toekomst ervan. Kom langs en ontdek het gevarieerd programma tussen 8.30 en 18.00 uur.

De fabriek vestigde zich in 1937 op de terreinen van de voormalige leerlooierij Vermast aan de Raamstraat, niet ver van de Markt. Van daaruit werd de melk van Stassano-Stabilac verdeeld over het hele Meetjesland. Hier kwam een eind aan in 1990, waarna de stad Eeklo het gebouwencomplex opkocht. Een deel van de gebouwen werd dan weer verkocht aan de CM.

De oudste gebouwen zijn inmiddels verdwenen. Wat er nu nog staat, dateert uit de jaren 1950 en is ontworpen door de Eeklose architect Karel Van Cauwenberghe. Nu huist onder andere de CM erin en een ander deel kreeg een woonfunctie. Het gebouw van de CM is tussen 1993 en 1996 gerenoveerd door architect Stéphane Beel. Stad Eeklo wil van het terrein een groene long maken en een aangename buurt voor de bewoners. Het stadsontwikkelingsproject ‘Melkerij als ontmoetingsplek en groene verbinding in de stad’ is lopende en zet ook in op participatie van de buurtbewoners/gebruikers. Voor de omvorming van de Melkerij tot ontmoetingsplek en groene verbinding ontvangt de stad € 50.000 subsidie via het Uitvoeringsplan voor het Oost-Vlaamse platteland 2014-2022 binnen de maatregel Platteland Plus, een samenwerking tussen provincies en Vlaamse Overheid.

Het programma: 

 • 08.30-10.00 uur: workshop meditatie en gezond ontbijt CM (inschrijven)
 • 10.30-12.00 uur: aperitieflezing Open Monumentendag: geschiedenis, reconversie en toekomst van de site (inschrijven)
 • 15.00-16.30 uur: workshop yoga CM (inschrijven)
 • 16.00-18 uur: Architect Stéphane Beel en voormalig stadsarchitect Filip De Pau staan de bezoekers te woord over de reconversie van de oude melkfabriek naar het huidige CM-kantoor 
 • Begeleide rondleidingen: 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00 uur

Doorlopende activiteiten:

 • Demonstraties met hondenkar door de Vlaamse Trekhondenvereniging Met Hond en Kar
 • Melkbar met lekkere melkproevertjes door Friesland Campina
 • Erfgoedbar door Brouwerij 9900
 • Permanente infostand CM
 • Permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de site
 • Permanente infostand stadsontwikkelingsproject ontharding site

Je kan het terrein vrij bezoeken, alsook de hal van de CM. De organisatoren voorzien brochures en infoborden met historische informatie. Je kan in de namiddag ook steeds aan de begeleide rondleidingen deelnemen.

Naar top