Paterskerk - Minderbroederskerk

Paterskerk

De neogotische Paterskerk of Minderbroederskerk is een voormalig kerkgebouw dat tegenover het stadhuis staat en dateert uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

De eerste burgemeester van Eeklo financierde de Paterskerk en liet deze in zijn tuin bouwen. Vandaar dat de kerk een insprong maakt en dieper ligt dan de aanpalende gebouwen.

De kerk maakte deel uit van een klooster dat gesticht werd door Franciscanen Minderbroeders. Zij kwamen naar Eeklo in 1664. In 1797 werd het klooster opgeheven door de Fransen, waarna in 1820 de Zusters van Liefde zich hier vestigden en het Instituut Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn ontstond.

Het klooster werd in 1986 opgeheven. De kapel werd toen overgenomen door de Salesianen. Nadat die vertrokken in 1998 werd de kapel in 2002 overgedragen aan de vzw Paterskerk. 

Dit neogotische gebouw (1866-1888) is driebeukig en heeft Italiaanse gotiekelementen. Het meubilair (o.a. de preekstoelen) aanwezig in deze ruime bakstenen hallenkerk is gemaakt door Karel Smitz. Het vroeger rijk versierde interieur werd in de zestiger jaren door moderne overschilderingen fel gedevalueerd. Het klokkentorentje verdween in de jaren zeventig.

De kerk is niet te bezoeken omwille van veiligheidsredenen.

Naar top