Power Up: hernieuwbare energie betaalbaarder maken voor iedereen

Energiearmoede aanpakken in Eeklo

Voor steeds meer mensen wordt het moeilijk om de energierekening te betalen. Hoge energieprijzen, een huis dat aan renovatie toe is, oude huishoudtoestellen die veel energie verbruiken,... zorgen al snel dat de kosten oplopen. Via het Europese project 'POWER UP!' wil Eeklo energiearmoede aanpakken en zorgen dat iedereen in Eeklo toegang heeft tot lokale betaalbare, hernieuwbare energie. 

Samen op zoek naar duurzame oplossingen

Heb je problemen om je energiefacturen te betalen? Je bent niet alleen. Neem contact op met het Sociaal Huis, zij zoeken discreet samen met jou naar de meest passende oplossing.

Vragen rond jouw energierekening, energie besparen of renoveren? Maak een afspraak bij het woon-en-energieloket voor gratis advies.

Meegenieten van hernieuwbare energie

Via Power Up krijgen gezinnen met een beperkt budget toch de kans om in te stappen in de lokale energiecoöperatie Ecopower. De stad financiert het aandeel voor, zodat de gezinnen niet zelf de €250 euro moeten betalen bij instap. Deze gezinnen betalen dit dan gespreid over zes jaar terug via de voorschotfactuur. Wanneer ze uitstappen zijn ze dit geld niet kwijt. Zo kunnen ook gezinnen met een beperkt budget meegenieten van de goedkopere energie die hier in Eeklo lokaal geproduceerd wordt.

Verder onderzoeken we welke andere maatregelen het fonds via haar partners kan aanbieden op vlak van energiebesparing en renovatie.

Een sterk netwerk

Om de maatregelen vorm te geven werken we samen met een netwerk van sociale partners en inwoners uit Eeklo. De participatie van inwoners met een beperkt budget speelt een belangrijke rol in de verdere uitwerking. Wie zelf in zo’n situatie zit, kent als geen ander de drempels en kansen die bestaan. Zo zorgen we er samen voor dat de maatregelen die verder uitgewerkt worden echt een verschil maken.

In samenwerking met de lokale partners zorgen we ervoor dat de nieuwe maatregelen afgestemd worden op de bestaande diensten.

Hiervoor kunnen we rekenen op:

Voor steeds meer gezinnen

Sinds mei 2023 kregen de eerste 20 gezinnen de kans om in te stappen. Zij werden persoonlijk gecontacteerd.

Vanaf het najaar 2023 kunnen nog eens 80 gezinnen aanmelden. Gezinnen met recht op verhoogde tegemoetkoming maar zonder sociaal energietarief komen in aanmerking.

We houden jullie op de hoogte via het Eikenblad en persoonlijke communicatie.

[Meer informatie over Power Up]

Contact

Omgeving

Adres
Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Stadskantoor
Tel.
09 218 28 40
omgeving@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 16:00