Eeklo spreekt digi.taal

Voor steeds meer diensten kun of moet je online, of je nu je treinticket wilt kopen of je belastingaangifte wilt indienen. Handig, maar niet voor iedereen.  Daarom zet stad Eeklo in op het verkleinen van de digitale kloof. Door ondersteuning op maat aan te bieden wil de stad de digitale vaardigheden van de inwoners verhogen.

Hoe zou je privé- en werkleven veranderen als je geen e-mails kon lezen of geen informatie op het internet kon opzoeken? Hoe zou het je sociaal leven beïnvloeden? Hoe zou het je welzijn veranderen? De digitale wereld heeft een grote impact op onze samenleving. Denk aan het digitaal aanvragen van premies, het reserveren van een kamp in schoolvakanties of een afspraak boeken bij de huisarts of het stadhuis. In Eeklo werken wij eraan om de burgers steeds beter te ondersteunen en zoveel mogelijk inwoners digitaal wegwijs te maken, zodat niemand wordt uitgesloten. Zodat de inwoners hun recht op onder andere onderwijs, werk, zorg of vrije tijd niet in het gedrang komt. 

Voorgeschiedenis project ‘Eeklo spreekt digi.taal’ 
Stad Eeklo werkt al jaren aan het verkleinen van de digitale kloof: 

 

Digi.lessen

Stad Eeklo wil zoveel mogelijk inwoners van Eeklo digitaal wegwijs te maken. Voor wie wil bijleren is er een divers aanbod aan vormingen over verschillende digitale thema's.

De lessen en workshops zijn speciaal ontwikkeld voor beginners. In de lessenreeksen bouw je gedurende meerdere lessen je kennis geleidelijk aan op. 

In de workshops maak je in een of twee sessies kennis met een digitaal onderwerp en heb je voldoende tijd om vragen te stellen aan de begeleiders. 

Meer info:

bibliotheek@eeklo.be

09 218 27 00

of aan de balie van de bibliotheek

Digi.punt en Digi.spreekuren

Het aanbod van digitale ondersteuning breidt uit met digi.punten en digi.spreekuren. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek, LDC Zonneheem en Wijkcentrum De Kring kan iedereen daar gratis gebruik maken van een laptop (digi.punten).

Je vindt onze digi.punten ook op een handige kaart

Voor wie graag wat ondersteuning wil, is er het digispreekuur: een vrijwilliger biedt je ondersteuning bij je digitale vragen:

  • De Kring op woensdag van 10 tot 11.30 uur
  • LDC Zonneheem op woensdag van 14 tot 15.30 uur
  • Bibliotheek op zaterdag van 10 tot 11.30 uur

Gratis wifi-verbindingen van stad Eeklo

  • Bibliotheek - Molenstraat 36
  • LDC Zonneheem - Schietspoelstraat 9
  • De Kring - De Zuidkaai - Zuidmoerstraat 136
  • KA! - Pastoor De Nevestraat 26
  • Sociaal Huis - De Zuidkaai - Zuidmoerstraat 136
  • Sportpark - Burg. Lionel Pussemierstraat 157
  • Jeugdcentrum Kubiek - Kerkstraat 121

Overzicht wifi op kaart Eeklo

Verkoop computers aan een voordelig tarief en basisinternet aan voordelig tarief

Vanuit het Sociaal Huis en Wijkcentrum De Kring worden jaarlijks tweedehands 'refurbished' computers aangekocht om de digitale toegang bij hun cliënten te verhogen. Mensen in een kwetsbare positie die niet over een computer beschikken, kunnen dan tegen een laag tarief via het Sociaal Huis een pc aankopen. Er is ook een aanbod om basisinternet ter beschikking te stellen aan een voordelig tarief. 

 

Drempelverlagend werken op korte termijn

Stad Eeklo heeft nog een extra subsidieaanvraag ingediend voor de uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid. Eeklo krijgt nog een bijkomende subsidie van € 94.730 om het actieplan 'Allemaal digi.taal' uit te rollen.

Stad Eeklo schreef een projectoproep uit voor de toewijs van een externe partner om het actieplan 'Allemaal digi.taal' uit te werken. Deze projectoproep is intussen toegewezen aan Wijkcentrum De Kring, Jana Van den Broeck neemt het actieplan 'Allemaal digi.taal' op zich.

Op korte termijn willen we naar de inwoners toestappen en drempels wegwerken, zoals bijvoorbeeld verplaatsingsproblemen. Wij willen hiermee zowel families, scholen, als jongeren bereiken. Wij proberen ook de individuele toegang tot internet op het thuisadres van kwetsbare burgers te verhogen, betaalbare en kwaliteitsvolle toegang tot hard- en software te bieden en openbaar internet te verbeteren. Concreet is dit de uitrol van e-inclusie binnen stad Eeklo. 

Contact

Projectcoördinator Allemaal Digitaal

Adres
bib Molenstraat 36 , 9900 Eeklo
GSM
Website
Vandaag
Nu open
Open van 14:00 tot 19:00
Morgen
Open van 10:00 tot 17:30
Naar top