Sterilisatie zwerfkatten

Inhoud

De stad Eeklo is zich bewust van het zwerfkattenprobleem.

Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met Dierenasiel Gent en een dierenartsencentrum een maandelijkse vangactie.

Op deze manier wordt een poging ondernomen om de kattenpopulatie onvruchtbaar en gezonder te maken. Een gevangen zwerfkat wordt hiervoor eerst getest op kattenleucose en kattenaids. Wordt de kat positief bevonden, dan wordt ze geëuthanaseerd. Is ze gezond, dan wordt ze gesteriliseerd/gecastreerd en eventueel behandeld tegen vlooien e.d. De stad wil een gezonde kattenpopulatie overhouden die de huiskatten niet meer kan besmetten. Na de behandeling worden de katten terug in hun vertrouwd territorium geplaatst.

Het moet echter duidelijk zijn dat het zwerfkattenprobleem bij de burger zelf begint!

Door een grote hoeveelheid ‘ongewenste’ katten, worden katten veelal aan hun lot overgelaten. Deze katten verwilderen en zijn bijgevolg veroordeeld tot een zwervend bestaan. Zonder systematische sterilisatie of castratie, blijft de kattenpopulatie ongeremd groeien. Het achterlaten van dieren wordt bovendien streng verboden door de dierenwelzijnswet. Het moet daarom duidelijk zijn dat de eigenaars de volledige verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Want zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het vangen en behandelen van zwerfkatten een inefficiënt beleidsinstrument.

 We rekenen er dan ook op dat katteneigenaars zelf het nodige doen om deze problematiek aan de bron aan te pakken. Bovendien heeft castreren of steriliseren van jouw huiskat duidelijke voordelen voor alle partijen

Voor bijkomende informatie kan je contact op nemen met de dienst omgeving.

Procedure

Overlast door zwerfkatten kan je steeds melden aan de dienst omgeving. 

Iedere 3e volle week van de maand  gaat er een vangactie door in samenwerking met het dierenasiel. Zwerfkatten worden dan gevangen en meegenomen naar de dierenarts. Daar worden ze gecontroleerd op ziektes en indien nodig gesteriliseerd of gecastreerd. Indien de dieren gezond zijn worden ze terug geplaatst. Kittens worden opgehaald en ter adoptie geplaatst.

Of zoek je?

Contact

Omgeving

Adres
Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Stadskantoor
Tel.
09 218 28 40
omgeving@eeklo.be
Vandaag
Nu enkel op afspraak
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 16:00