Eeklo steunt campagne tegen partnergeweld

Gepubliceerd op donderdag 24 nov 2022 om 16:59

Van 25 november tot 10 december wapperen aan de fontein rechtover het stadhuis van Eeklo oranje vlaggen van Soroptimist International Eeklo-Meetjesland. 

Stad Eeklo ondersteunt hiermee de "Orange Day Campagne" van Soroptimist International die de problematiek rond partner- en familiaal geweld onder de aandacht wil brengen.

In de bewustwordingsacties van Soroptimist International stond de afgelopen jaren het bekendmaken van de hulplijn 1712 voor de melding van geweld, misbruik en mishandeling centraal.

Maar nog beter dan geweld of misbruik melden, is het voorkomen. Daarom zet de organisatie in 2022 volop in op preventie met de actie ‘Read the signs’ om mensen bewust te maken van de tekenen van gewelddadig en toxisch gedrag. 

Niet alleen slachtoffers, maar ook familie, vrienden, kennissen en buren, moeten de tekenen kennen en herkennen om op het juiste moment hulp te kunnen zoeken. De acht tekenen van een toxische relatie zijn: de heftigheid van de relatie, jaloezie, het controleren en isoleren van de partner, kritiek op diens uiterlijk en gedrag, het saboteren en de schuld geven van wat er al dan niet fout gaat, en ongecontroleerde woedeaanvallen. 

Dit jaar vroeg Soroptimist International ook aan scholen om leerlingen te sensibiliseren voor het probleem van familiaal geweld. College Ten Doorn verleent haar medewerking aan deze campagne en informeert op deze manier 5000 leerlingen en ook indirect hun families. 

Op deze manier wordt de campagne nog ruimer onder de aandacht gebracht.