Teken en tekenbeet

Had jij al eens een tekenbeet? Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. En van een teek kun je ziek worden … Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

Controleer dezelfde dag nog op teken

De campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudige advies over teken: controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet, verwijder een teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Ga zeker een kijkje nemen op de website of facebook. Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog.

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt? Teken houden van (warme) plekken waar je niet altijd meteen aan denkt. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel, oksels en tenen.

Verwijder een teek rustig en in één beweging.

Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt, want dan kan ze braken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.

Let de komende maand op symptomen

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (koorts met spier- en/of gewrichtspijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet.

Preventiemaatregelen bij wandeling in de natuur

Een uitstap in de natuur gepland? Je kunt met een
paar preventieve maatregelen je kans op tekenbeten verkleinen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid. Raadpleeg je apotheker.

Beten volledig voorkomen is onmogelijk. Bovenstaande tips zijn nooit volledig sluitend en bovendien voel je een tekenbeet niet. Controle op tekenbeten blijft noodzakelijk, maar laat daarvoor je natuurpret niet bederven. Wees niet
gek en doe steeds de tekencheck!

Noteer de datum en plaats van de tekenbeet en herinner jezelf aan het opvolgen van de symptomen. Je kunt hiervoor de app TekenNet (Android of Apple) gebruiken.

Preventiemaatregelen in je eigen tuin

De eerste zonnestralen doen ons dromen van zalig genieten in eigen tuin, onze “eigen” groene oase.  Maar die groene oase heb je nooit voor jou alleen. Ook vogels, bijen, vlinders en allerlei andere insecten en kleine diertjes genieten maar al te graag van jouw natuurlijke oase vol eet- en schuilplekjes. Heerlijk zal je zeggen en dat is ook meestal zo. Maar er zijn helaas ook diertjes waar je voor moet opletten. Eén hiervan is de teek. Misschien heb je deze nog nooit gezien in je tuin, maar onderzoek laat ons zien dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin.

Maar geen nood! Al jouw goede voornemens na “maai mei niet” moeten de deur niet uit. Biodiversiteit in de tuin is belangrijk voor iedereen. Met enkele simpele ingrepen zorg je nog steeds voor meer natuur, maar beperk je toch de aantrekkelijkheid voor teken in je tuin.

Start eerst met je tuin eens grondig onder de loep te nemen: Grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied dan zijn maatregelen om teken te weren in je tuin aangewezen!  Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op deze veel gebruikte plaatsen!

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken “speelgras” onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen
  • Toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing? Of wordt je moestuin begrensd door wilde natuur? Voorzie dan een droge border (50-100cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.
  • Krijgt jouw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in jouw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant je best niet hun lievelingskostje: zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn, …). 

Meer info en antwoorden op al je vragen