Uithuiszetting

Wat kan je doen als de huisbaas je uit huis wil zetten?

5 stappen die worden gevolgd voordat de deurwaarder je uit huis zet. Bij elke stap kan je hulp vragen, zodat de uithuiszetting misschien niet moet doorgaan.

  

Stap 1 

Je hebt een brief gekregen van het vredegerecht. Daarin staat dat je huisbaas je uit je huis wil zetten omdat je het huurgeld nog niet betaald hebt of omdat je het huis niet goed onderhoudt of overlast veroorzaakt. Je wordt gevraagd om naar de rechtbank te gaan. Je kreeg ook een brief van het Sociaal Huis. Zij nodigen je uit om samen naar een oplossing te zoeken. Ga langs bij het Sociaal Huis vóór je naar de rechtbank gaat. Zij kunnen je helpen met een afbetalingsplan voor je achterstallige huur en ze kunnen bemiddelen bij conflicten met je huisbaas.

Stap 2

In de brief van het vredegerecht staat wanneer je naar de rechtbank moet gaan. Het is belangrijk dat je gaat, ook al denk je dat je er niks aan kan doen. Het sociaal Huis kan je helpen om een Pro Deo advocaat te krijgen. En zo sta je sterker in je schoenen.

Tip!
Als je een afbetalingsplan of een bemiddelingsvoorstel hebt opgemaakt met het Sociaal Huis, dan kan jij of je Pro Deo advocaat dat voorstellen aan de vrederechter. Je kan ook aan de vrederechter vragen dat hij hij een afbetalingsplan opstelt of een voorstel doet.

Stap 3 

Als je de afspraken met de vrederechter niet naleeft of niet naar de rechtbank gaat, krijg je opnieuw een brief van de vrederechter. Daarin staat het vonnis: dat je uit huis wordt gezet. Nu kan je niet veel meer doen om nog in je woning te blijven. Ga naar het Sociaal Huis. Zij kunnen je helpen om beroep aan te tekenen tegen het vonnis of om noodopvang te vinden.

Stap 4 

Nadat je een brief  van de vrederechter hebt gekregen, krijg je ook een brief van de deurwaarder. Hierin staat dat je je huis moet verlaten binnen 30 dagen. Als je niet vertrekt, komt de deurwaarder je uit je huis zetten. De kosten voor de uithuiszetting moet jij betalen. Zorg er dus voor dat je zelf uit je huis vertrekt voordat de deurwaarder je uit je huis komt zetten.

Stap 5

Je wordt 5 dagen op voorhand verwittigd wanneer de deurwaarder je uit huis zal zetten. Hij kan het slot openmaken als jij de deur niet opendoet. De gemeente komt je inboedel ophalen. Je hebt daarna 6 maanden tijd om die op te halen. Als je ze niet komt ophalen, gaat alles weg.


Tips om niet uit huis gezet te worden

  

  • Probeer al bij stap 1 hulp te zoeken. Wacht NIET af.
  • Als je naar de rechtbank gaat, zal de vrederechter altijd proberen om een oplossing te vinden. Als je niet naar de rechtbank gaat, word je sowieso uit huis gezet. Het is dus van groot belang dat je aanwezig bent.
  • Ga langs bij het Sociaal Huis vooraleer je naar de rechtbank gaat. Zij kunnen je helpen met een afbetalingsplan voor je achterstallige huur of ze kunnen bemiddelen bij conflicten met je huurbaas.
  • De kosten voor de uithuiszetting moet jij zelf betalen. Zorg dus dat je zelf uit je huis vertrekt voordat de deurwaarder je uit huis komt zetten.
Naar top