Vergunning individueel bezoldigd personenvervoer en bestuurderspas

Voor het uitbaten van een taxidienst heb je een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer nodig van de stad of gemeente waar je deze dienst wilt uitbaten.

Er bestaan verschillende soorten individueel bezoldigd personenvervoer: straattaxi, standplaatstaxi, ceremonieel vervoer en openbaarvervoertaxi.

De aanvraag is gratis, maar je dient als exploitant aan een aantal voorwaarden te voldoen als je een taxidienst wilt uitbaten. Bovendien dient elk voertuig aan de opgelegde voorwaarden en emissienormen te voldoen. Er dient ook een jaarlijkse retributiekost per vergund voertuig betaald te worden. Alle voorwaarden en retributiekosten kan je hier terugvinden.   

De vergunning wordt binnen de 45 dagen na het volledig verklaren van de aanvraag uitgereikt of geweigerd. Een vergunning blijft 5 jaar geldig.  

Een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer vraag je aan via het digitale platform Centaurus2020. 

Sinds 1 juli 2020 moeten taxibestuurders verplicht een bestuurderspas op zak hebben. Als je zonder bestuurderspas rondrijdt, riskeer je een boete van 500 euro. 

De aanvraag is gratis. Bij afhaling van de bestuurderspas betaal je eenmalig een retributie. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. In 2024 bedraagt de retributie 23,74 euro.

De bestuurderspas is persoonlijk en niet overdraagbaar. Je vraagt je bestuurderspas aan bij de stad of gemeente waar je gedomicilieerd bent. Als je niet in het Vlaamse Gewest gedomicilieerd bent, kan je je aanvraag doen in een Vlaamse stad of gemeente naar keuze.

De bestuurderspas wordt binnen de 20 dagen afgeleverd nadat de aanvraag volledig werd verklaard. Een bestuurderspas is eveneens geldig voor een periode van 5 jaar. 

Alle voorwaarden voor het bekomen van een bestuurderspas kan je hier raadplegen.  

Een bestuurderspas vraag je eveneens aan via het digitale platform Centaurus2020.

Contact

Mobiliteit

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:30 & 14:00 tot 16:00
Morgen
Open van 09:00 tot 12:30
Naar top