Voorlopig rijbewijs

Vraag hier je voorlopig rijbewijs aan

Voor de aanvraag van een voorlopig rijbewijs is een afspraak niet nodig. Je bent altijd welkom tijdens de openingsuren van de dienst burgerzaken. Wil je toch een afspraak maken, klik dan op onderstaande knop.

Maak een afspraak

Inhoud

Een voorlopig rijbewijs geeft je de toelating om met een voertuig op de openbare weg te rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen. Je moet minstens 3 maanden oefenen met je voorlopig rijbewijs. 

Je maakt een keuze uit:

 • een voorlopig rijbewijs met begeleider (M36). Dit is 36 maanden geldig;

of

 • een voorlopig rijbewijs (M18) zonder begeleider. Dit voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig. Vooraleer je dit voorlopig rijbewijs kan aanvragen moet je eerst 20 lesuren gevolgd hebben bij een erkende rijschool naar keuze.

Vanaf 17 oktober 2022 is het mogelijk om een voorlopig rijbewijs B (M18) online aan te vragen.

Wat heb je nodig om online je voorlopig rijbewijs 18 maanden aan te vragen?

 • Een verbinding via je eID of via itsme (personen jonger dan 18 jaar of    personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen);
 • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs) waarop het resultaat van de leestest is vermeld;
 • Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur) in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door het examencentrum voor het rijbewijs;
  (Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een in Wallonië gevestigde rijschool: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs.)

Er wordt aangeraden een foto of scan te nemen van deze documenten voordat je de applicatie start.

Log in bij de applicatie BelDrive via Beldrive

Voortaan kan je via bovenstaande link intussen alle voorlopige rijbewijzen aanvragen. Voor de aanvraag van een M36 of een M12 zullen de begeleiders zich eerst moeten registreren, dit gebeurt eveneens via hun eID of itsme.

Je kan ook nog steeds een voorlopig rijbewijs via de dienst Burgerzaken aanvragen.

Bij de afhaling (zonder afspraak en tijdens de openeningsuren) van het voorlopig rijbewijs moet je persoonlijk langskomen. De betaling (25,80 euro) gebeurt eveneens bij de afhaling (dus enkel voor online aanvragen).

Als je voorlopig rijbewijs vervallen is, moet je normaal gezien 3 jaar wachten vooraleer je opnieuw een M36 of een M18 kan aanvragen. Je kan wel je rijbewijs behalen onder volledige begeleiding van de rijschool. Sinds kort kan je ook kiezen om een voorlopig rijbewijs M12 aan te vragen. Je dient wel 6 lesuren bij een erkende rijschool gevolgd te hebben. Bovendien is dit een rijbewijs met begeleider. 

Opgelet: Een voorlopig rijbewijs is enkel geldig op Belgisch grondgebied.

Voorwaarden

Je bent ingeschreven in Eeklo.

Procedure

Je vraagt het voorlopig rijbewijs aan bij de dienst burgerzaken. Je kan hiervoor zonder afspraak (tijdens de openingsuren) langskomen, maar je kan ook nog steeds een afspraak maken.

Leveringstermijn: ongeveer 1 week.

Wat meebrengen

 • je identiteitskaart
 • aanvraagformulier voor een voorlopig rijbewijs, afgeleverd door het examencentrum
 • getuigschrift van onderricht - bekwaamheidsattest, afgeleverd door de rijschool: nodig voor een voorlopig rijbewijs M18 of M12
 • als de foto op je elektronische identiteitskaart (eID) nog voldoende gelijkend is, dan kan die gebruikt worden voor je voorlopig rijbewijs

Kan je het voorlopig rijbewijs niet persoonlijk afhalen, dan kan je gebruik maken van dit volmachtformulier.

Kostprijs

Een voorlopig rijbewijs kost € 25,90.

Meer info

Contact

Burgerzaken

Adres
Stadhuis Van Hoorebekeplein 2 - 4 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
op afspraak 09:00 tot 12:30
Morgen
Gesloten

Burgerzaken - Verkiezingen

Adres
Jeneverhuis Van Hoorebekeplein 2 - 4 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
op afspraak 09:00 tot 12:30
Morgen
Gesloten
Naar top