Tips voor warme dagen

Tijdens de lente en de zomer kunnen de temperaturen enorm oplopen. Agentschap Zorg en Gezondheid heeft hiervoor een warmteactieplan uitgewerkt.
Op basis van weersvoorspellingen heeft het KMI en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) verschillende fases opgemaakt in het Vlaams warmteactieplan.

Kleurcodes KMI

Wees voorbereid en zorg voor anderen

De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte indien ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

Zorg voor anderen

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan je wat boodschappen doen. Baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees voorbereid

Dat warme weer? Dat pakken we wel aan als het zover is. Het ziet er bewolkt uit, geen vuiltje aan de lucht. Toch ben je tijdens de ‘warme maanden’ best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt is het goed om je huisarts te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Dan is het goed om meteen de 112 te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

In afwachting van medische hulp:

 1. Leg persoon te rusten in een koele, schaduwrijke plaats.
 2. Laat de persoon water drinken en bevochtig zijn kledij.
 3. Zorg voor frisse lucht.

Website met advies en praktische tips

Maar zover hoeft het hopelijk niet te komen. Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind.

Meer informatie op Website warme dagen

Drink voldoende

 • Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt.
 • Drink bij voorkeur water.
 • Kleurt je urine donker? Dan drink je te weinig.

Hou jezelf koel

 • Zoek koele plekken op zoals een bos of park en vermijd de zon.
 • Verplaats inspanningen naar een koeler moment van de dag (de ochtend en de avond).
 • Draag lichte, loszittende, lichtgekleurde kledij.
 • Koel je lichaam af met een lauwe douche, (voeten)bad, zwembad ...
 • Draag een hoofddeksel.

Hou je huis koel

 • Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.
 • Gebruik zonwering (rolluiken, luifels, gordijnen, ...).
 • Gebruik een ventilator, die kan helpen om de ruimte te verkoelen.
 • Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (fornuis, oven, computer, ...).

Downloads

Of zoek je?

Contact

Noodplanning

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo Routebeschrijving
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:30 & 14:00 tot 16:00
Morgen
Open van 09:00 tot 12:30
Naar top