Windlandschap

Beleef het windlandschap


Eeklo-Maldegem-Kaprijke-Sint-Laureins
Je hebt vast en zeker al de vele windturbines aan de expresweg zien staan. Deze windturbines hebben heel wat meer dan groene stroom in petto.
Er valt veel wind te oogsten in het noorden van het Meetjesland. De streek telde vroeger meer dan 800 houten molens. In de plaats daarvan verschenen moderne windturbines die ons van groene elektriciteit voorzien. De Provincie Oost-Vlaanderen werkte een juridisch kader  uit dat vastlegt waar wel of geen windturbines in de regio mogen komen. Dat biedt rechtszekerheid en duidelijkheid. Er werd met de ontwikkelaars gecommuniceerd, knelpunten weggewerkt en gezorgd voor lokale meerwaarde.


Resultaat?

De vlotst vergunde windturbines in Vlaanderen. Het windlandschap van Eeklo, Maldegem, Kaprijke en St-Laureins is een unicum en een voorbeeld waar de Meetjeslanders gerust trots op mogen zijn.

Meldpunt


De maximaal toegelaten hoeveelheid geluid en slagschaduw van windturbines is streng gereglementeerd, maar toch zul je ze soms horen of slagschaduw zien. Om te controleren of het geluid van de windturbines voldoet aan de normen, zullen de winduitbaters in 2021 metingen doen. Informatie over deze meetcampagne en de resultaten vind je terug op de website van het windlandschap. Denk je dat er iets niet klopt, contacteer dan de omgevingsambtenaar van je gemeente. Die speelt je bezorgdheid door aan de winduitbaters.

Je kan ook zelf rechtstreeks mailen.

Omgevingsfonds Milde Meetjes


De uitbaters van de windturbines hebben een fonds opgericht onder de Koning Boudewijnstichting. Hierin storten de uitbaters elk jaar een bedrag. Daarmee kunnen projecten gefinancierd worden die de kwaliteit van de omgeving verbeteren. Het beheer gebeurt door een  comité met mensen die wonen of werken binnen 800 meter rond de concentratiezone van de windturbines.
Dit voorjaar wordt het bestuurscomité samengesteld, in het najaar wordt een eerste projectoproep gelanceerd.

Fiets door het windlandschapContact

Omgeving

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00
Morgen
Gesloten

Een afspraak maken kan via tel. 09 218 28 40 of omgeving@eeklo.be.

Alle openingsuren Omgeving
Naar top