Eeklo is één van de drie winnaars van de European Social Innovation Competition

Gepubliceerd op dinsdag 14 nov 2023 om 12:31

Het is met bijzondere trots dat we aankondigen dat Eeklo met het pilootproject "Power Up" één van de drie winnaars is van de European Social Innovation Competition. De Europese Commissie organiseert deze wedstrijd jaarlijks om de beste sociaal innovatieve projecten in Europa te belonen. Dit jaar konden projecten ingediend worden, specifiek voor het bestrijden van energiearmoede. Uit alle projecten werden 15 internationale finalisten geselecteerd, waaronder drie Belgische projecten.

De drie winnende projecten werden bekend gemaakt op dinsdag 14 november tijdens de European Social Innovation Competition Awards Ceremony in San Sebastian (Spanje). De winnaars krijgen elk 50.000 euro en persoonlijke coaching en begeleiding bij het verder uitwerken van het project.

Power UP: Energiearmoede aanpakken via sociale aandelen

Via het Europese project 'POWER UP!' wil Eeklo energiearmoede aanpakken en zorgen dat iedereen in Eeklo toegang heeft tot lokale betaalbare, hernieuwbare energie. Met het project worden 100 aandelen van 250 euro uitgeleend aan kwetsbare gezinnen voor de coöperatieve windturbine van Ecopower aan de Huysmanhoeve. Op die manier kunnen ook zij lid worden van Ecopower, profiteren van de hernieuwbare burgerstroom van deze coöperatie en van een structureel lagere energiefactuur genieten. 

Voor deze eerste ronde werden in totaal 32 gezinnen gecontacteerd die in aanmerking kwamen om te besparen op hun energiefactuur via Power Up. Van de mensen die gecontacteerd werden, kwam meer dan de helft langs voor meer informatie. 70% van die mensen stapten in. Wie instapt, bespaart maandelijks gemiddeld 19,50 euro op de energiefactuur, of dus 234 euro per jaar.