Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven digitale balie

wettelijk samenwonen

Wettelijke samenwoning is een - haast volwaardig - alternatief voor het huwelijk. Via een wettelijke registratie van samenwonen geniet u, net als gehuwden, een zekere wettelijke bescherming van uw woonst, de gezinslasten en de eigendom van goederen.

  • naast de wettelijke registratie blijft het echter raadzaam uw samenwonen ook bij een notaris te laten vastleggen.

 

Er bestaat ook een eenvoudigere verklaring van samenwonen: het feitelijk samenwonen. Hierin verklaart u enkel dat u samenwoont en één gezin vormt. Het standaardformulier is beschikbaar bij de dienst Burgerzaken in het stadhuis.

 

Zowel wettelijk als feitelijk samenwonende koppels kunnen een samenlevingscontract sluiten. Dit contract kan samenwonenden meer zekerheid en bescherming bieden dan de wet kan bieden (vermogen, taakverdeling, regelingen bij overlijden).

U bent niet verplicht het contract door een notaris te laten opstellen, maar een notariële akte geeft het contract meer bewijskracht.


Indien u 18 jaar en rechtsbekwaam bent en indien u niet door een huwelijk of andere verklaring tot wettelijke samenwoning bent gebonden, kunt u een verklaring tot wettelijke samenwoning afleggen.


De wettelijke samenwoonst houdt op bij het overlijden of huwen van een van de partners of door een eenzijdige verklaring of een verklaring door beide partners bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats van één van de partners. Bij een eenzijdige verklaring tot beëindiging moet de partner die de verklaring aflegt wel vooraf de kosten betalen van betekening door de gerechtsdeurwaarder aan de andere partner en de betekening aan de andere ambtenaar van de burgerlijke stand.


De beide partners bieden zich aan bij de dienst Burgerzaken, Stadhuis, Markt 34 - waar wordt nagegaan of aan de voorwaarden is voldaan en waar men ook een informatiebrochure kan bekomen.

 

Voor een vlotte dienstverlening verzoeken wij jou om een afspraak te maken via e-mail of telefonisch 09 218 29 00. 


Zoeken