Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / onderwijs / Project / De Sleutel / Het gat in de haag

Het gat in de haag

Opleiding voor kleuterleerkrachten i.s.m. De Sleutel

De methodiek

‘Het gat in de haag’ helpt kleuterleerkrachten om op een speelse manier de persoonlijke en sociale vaardigheden van kleuters te trainen.  De training is een praktische kennismaking met het pakket. De leerkracht krijgt op actieve wijze informatie over het belang van het werken aan sociale vaardigheden. Daarnaast worden de basisprincipes van meervoudige intelligentie verduidelijkt. Na de training kan de leerkracht direct aan de slag!

 

Het materiaal bestaat uit een groot verhalen- en activiteitenboek per kleuterklas. Dit is een ‘schootboek’. De kleuterleerkracht zet dit boek opengevouwen op de schoot. De kleuters zien een vertelprent (3 per verhaal), terwijl de leerkracht alle informatie krijgt die er nodig is om het verhaal te vertellen en de activiteiten uit te voeren. In elk verhaal wordt één sociale vaardigheid belicht.

 

Aan elk verhaal zijn een tiental activiteiten gebonden. Deze activiteiten trainen de persoonlijke en sociale vaardigheden van de kleuters. De activiteiten zijn speels en vragen van de leerkrachten weinig voorbereiding. Elk verhaal is trouwens makkelijk in te passen in de ‘weekthema’s’ die de kleuterleerkracht gebruikt. Er is dus geen hoge drempel om het materiaal te integreren in de dagelijkse klaspraktijk.

 

De hoofdrol in de verhalen is weggelegd voor 8 kleurrijke groenten met elk hun eigen karakter. De groenten leven in de betoverde groentetuin die de kleuters ontdekken als ze door het gat in de haag kijken. Voor de kleuters zijn de groenten herkenbare figuren waar ze meteen dol op zijn. Elke groente is bovendien sterk in een bepaalde intelligentie. Op deze manier integreert de aanpak ook de inzichten van meervoudige intelligentie. Er wordt duidelijk aangeduid welke intelligenties er in welke oefening getraind worden en welke vorm deze kunnen aannemen.. 

 

De voorgeschiedenis

De speelse activiteiten werden door het team Preventie van De Sleutel uitgeschreven. De voor kleuters herkenbare verhalen werden door Freya Van den Bossche neergepend en de kleurrijke tekeningen zijn van de hand van Lucas Sauviller.

 

Daarnaast waren er meer dan vijftien kleuterleerkrachten die het ontwikkelingsteam inspiratie gaven en het materiaal op voorhand hebben uitgetest. De Sleutel ontwikkelde dit materiaal i.s.m. uitgeverij die Keure Educatief. De boeken werden in 2013 gelanceerd.

 

Praktisch

De training gaat door op woensdag 26 september 2018 van 9 tot 12 uur OF van 13 tot 16 uur. De training zal plaatsvinden in het stadskantoor, Industrielaan 2 te Eeklo.

Voor leerkrachten die werkzaam zijn in een Eeklose school, is de training gratis. Leerkrachten van buiten Eeklo (Zomergem, Waarschoot, …) kunnen ook inschrijven en betalen € 40 voor de halve dag vorming. 

De boeken van ‘Het gat in de haag’ zijn niet inbegrepen.  Er bestaat een schootboek voor de 1ste, 2de en 3de kleuterklas. De kostprijs per boek bedraagt € 100.

 

Informatie

Inschrijven kan via preventie@desleutel.be. Meer info over het materiaal is terug te vinden op www.hetgatindehaag.be.

 

Informatie over het project 'Het gat in de haag' (pdf)

Kleuters en drugs? (pdf)


Zoeken