Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / onderwijs / Project / De Sleutel / UNPLUGGED voor de eerste graad secundair onderwijs

UNPLUGGED voor de eerste graad secundair onderwijs

drugpreventielessen i.s.m. De Sleutel

De methodiek

In de lessen van UNPLUGGED geen moraliserende teksten of voorbeelden. De Sleutel wil met de jongeren alles beSPREEKbaar maken. Ben je cool als je rookt of net als je zonder kan? Hoe behoud je je eigenheid? Hoe ga je om met problemen? Hoe leg je contact? Kan ik iets volhouden? Hoeveel van onze leeftijdgenoten drinken, roken of gamen te veel? 

 

Via ‘energizers’ wordt er gewerkt aan een veilig klasklimaat waar niet alleen iedereen zijn zegje mag doen, maar ook leren de leerlingen zo actief te luisteren. Het is een manier om sociale vaardigheden te trainen. 

 

De voorgeschiedenis

In 2005 werkte De Sleutel, samen met 6 andere Europese partners, aan het project EU-Dap (European Drug Abuse Prevention program1). Dit ambitieuze project mondde uit in een lessenpakket voor leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs onder de naam ‘UNPLUGGED eerste graad’.

 

Naast de ontwikkeling, focuste het EU-Dap-project zich op de effecten van de gegeven lessen. Een uitgebreide RCT2-studie  toonde aan dat de 12 lessen wel degelijk het verschil kunnen maken. 

 

In de opeenvolgende jaarverslagen van het EMCDDA  wordt regelmatig verwezen naar de UNPLUGGED-methodiek en de positieve effecten van deze lessenreeks. Ook de leerlingenbevraging van VAD bevestigd de positieve effecten van deze methodiek. Deze lessenreeks wordt nu in meer dan dertig landen geïmplementeerd.

 

Praktisch

De training voor leerkrachten van de 1ste graad gaat door op maandag 24 september 2018 van 9 tot 16 uur in het stadskantoor in Eeklo (Industrielaan 2, Eeklo).

Voor leerkrachten die les geven in Eeklo is de vorming gratis. Leerkrachten die les geven buiten Eeklo kunnen ook aansluiten en betalen € 80.

De handleiding voor leerkrachten (€ 12,90/stuk) en de leerlingenboekjes (€ 2,80/stuk) zijn niet inbegrepen in de kostprijs.

 

Informatie

Inschrijven kan via preventie@desleutel.be. Meer informatie over het UNPLUGGED materiaal kan men vinden op www.unplugged123.be.

 

Informatie over het project UNPLUGGED (pdf)

Cijfermateriaal preventie (pdf)


Zoeken