Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / openbare toiletten

openbare toiletten

toilet detail 230Drie jaar na de jaarmarkt van 2006, waar enquêtes werden afgenomen over de behoefte aan de openbare sanitaire voorzieningen, kon schepen Rita De Coninck het lint doorknippen van de openbare toiletten.
 
Er staat één exemplaar aan de zijkant van het stadhuis en één exemplaar aan de voorzijde van de Krüger. Het zijn zelfreinigende toiletten, met telkens ook een urinoir waarbij het water begint te stromen van het moment dat je (heel) dichtbij komt. De modern ogende gebouwtjes kosten samen zo'n 170.000 euro. Een plas kost een halve euro, mannen doen het gratis. De Eeklo-NET ploeg zal de omgeving van de toiletten proper houden. De openbare ingebruikname vond plaats tijdens de jaarmarkt van 2009. Iedereen werd vergast op enkele ‘poepjes’ (rode snoepjes) om het historische moment in de verf te zetten.
 

Een toiletbezoek is vrij eenvoudig

U steekt een halve euro in de voorziene gleuf (niet meer want u krijgt niets terug, ook geen stukken kleiner dan 10 cent). U duwt niet op een knop, want de deur gaat vanzelf open. De lichtknop kleurt groen als het toilet vrij is, oranje als het bezet is en rood als er een defect is. Eens u binnen bent en u wilt opnieuw buiten, duwt u aan de binnenzijde op de knop. Na een tiental minuten gaat de deur ook automatisch open. Blijf niet achter in het toilet terwijl er al iemand naar buiten gaat, want na het van binnen uit openen van de deur én het sluiten treedt automatisch de reiniging in werking en staat u binnen de kortste keren met op zijn minst natte voeten. De toiletdeur blokkeert wel als de geldlade vol zit of als er verkeerde muntstukken worden ingestoken.
 
Er is geregeld toezicht op de netheid, maar reinigingsbeurten op regelmatige basis zijn dan ook noodzakelijk. Mogen we u vragen om de toiletten proper te houden, zodat iedereen die na u komt en het toilet nodig heeft, het zonder problemen kan gebruiken. Om het zicht op de urinoirs weg te nemen, werden inoxschermen geïnstalleerd, zowel aan de Krüger als op de Markt. Aan de Krüger werd ook een groenparkje aangelegd.
 
Tijdens de eerste drie maanden gebruik van de openbare toiletten (11 juni tot 11 september 2009) waren er 1045 betalende bezoekers in het toilet aan het Krügercentrum en 564 betalende bezoekers in het toilet aan het stadhuis. Goed voor in totaal 1609 gebruikers. Hoeveel mannen gebruik maakten/maken van de gratis urinoirs is uiteraard niet te tellen. Het oude urinoir aan de Paterskerk werd verwijderd.


toilet kruger 480


Zoeken