Direct naar hoofdmenu / zoekveld

huisvandemens

Vrijzinnig humanistische begeleiding

Soms loop je de muren op. Ruzie thuis, problemen op het werk…
Of je zit in de knoop. Je voelt je alleen, je mist iemand of je zit in de put na je ontslag. Er zijn duizend-en-één redenen om het allemaal even niet meer te zien zitten. Gelukkig sta je er op die momenten niet alleen voor.
In het huisvandeMens vind je een luisterend oor. Elk verhaal, lang of kort, persoonlijk of praktisch, kan je er kwijt. Je hart uitstorten lucht op. Bovendien helpt het om orde te scheppen in de chaos in je hoofd. De vrijzinnig humanistische consulent nodigt je uit om je situatie eens door een andere bril te bekijken. Zo ontdek je misschien nieuwe mogelijkheden waar je het al lang niet meer verwachtte.
De consulent helpt je zoeken, maar jij bepaalt welke weg je kiest. Zo geef je zelf weer zin aan je leven. Nooit zal de consulent je iets opdringen. Jij beslist uiteindelijk of er iets moet gebeuren en wat er dan precies moet gebeuren. Zelf redeneert hij als vrijzinnig humanist, maar hij heeft respect voor jouw opvattingen. Deze begeleiding is volledig gratis.

Plechtigheden

Er zijn van die momenten in je leven die je niet snel vergeet. Die je ook niet snel wil vergeten, omdat ze zo ingrijpend zijn. De geboorte van je kind of de dood van een goede vriend, bijvoorbeeld. Of misschien sta je graag even stil bij een nieuwe stap in je leven. Zo een moment verdient een plechtigheid, waarbij je iedereen uitnodigt die je graag ziet.
In het huisvandeMens kan je aan een consulent vragen om je te helpen bij de organisatie van een vrijzinnig humanistische plechtigheid. Dat gebeurt gratis, maar niet gratuit. Integendeel, jij kiest zelf hoe je de plechtigheid invult.
Naast deze individuele plechtigheden feesten vrijzinnig humanisten ook in groep. Voor de zesjarigen is er het Lentefeest en twaalfjarigen vieren het Feest Vrijzinnige Jeugd. De organisatie ligt meestal bij lokale comités maar de consulenten helpen graag een handje.

Gemeenschapsvorming

Geloven doen wij niet in een god, maar wel in de mens. Daarom staan we er voor jou, en voor alle andere mensen, want deMens.nu verwijst naar iedereen. We springen in de bres voor een warme en solidaire samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is trouwens niet meer dan onze plicht: vrijzinnig humanisme staat immers voor menselijkheid en redelijkheid, gelijkwaardigheid en diversiteit. Vrijheid schrijven wij met een grote V, respect is ons sleutelwoord.
Maar deze waarden betekenen natuurlijk niets als we ze niet in de praktijk toepassen. Daarom organiseren wij activiteiten, debatten en themadagen.

Uitgelicht: waardig levenseinde

In het huisvandeMens kan je ook terecht met vragen rond het levenseinde, euthanasie en zelfbeschikkingsrecht. Thema’s die niet meer uit de actualiteit weg te branden zijn. Maar ook heel complexe thema’s, waarvan de wetgeving steeds evolueert.
Het huisvandeMens helpt u met al uw vragen.


Bv.:
  • wat is het zelfbeschikkingsrecht wanneer we kijken naar het levenseinde? Welke beslissingen vallen hieronder?
  • hoe kunnen we patiënten hun zelfbeschikkingsrecht op het einde van hun leven beschermen als deze patiënten niet meer bewust zijn?
  • hoe ziet de wetgeving er concreet uit en hoe kunnen we deze hierin verbeteren?

 

 


Zoeken