zonnepanelen

Zon

Stad Eeklo heeft een klimaatactieplan dat in 2030 heel ambitieus mikt op een CO2 reductie van 63%. Eén van de acties om dit doel te halen is de daken van haar eigen gebouwen vol leggen met zonnepanelen. Ze betaalt hier zelf niet voor, maar de financiering van deze zonnepanelen zal gebeuren via burgerparticipatie in de vorm van een zogenaamde derdepartijfinanciering. Dit wil zeggen dat we burgers de mogelijkheid geven om te investeren in zonnepanelen op ons dak. Via de elektriciteitsfactuur (min een korting voor het gebruik van ons dak), betalen we deze terug mét rendement.

Onze stad volgt hierin het mooi voorbeeld van steden zoals Gent, Leuven, Mechelen, Oostende en Kuurne. We doen dit om mensen die een beetje geld over hebben, maar geen eigenaar zijn van een geschikt dak ook de mogelijkheid te geven om te investeren in zonnepanelen. Tot nu moet je immers zowel een geschikt dak hebben om zonnepanelen op te installeren als het geld om ze te betalen.

Maar heel speciaal, en uniek voor Eeklo, is dat we elke vereniging en onderneming die een geschikt dak heeft, de mogelijkheid willen geven om zich hier ook bij aan te sluiten. Zo willen we elke geschikte vierkante meter Eekloos dak optimaal gebruiken. Door al die daken te verenigen in één pakket wordt de opdracht waarmee we de markt opgaan niet enkel groter, maar door de schaalvergroting ook interessanter voor alle partijen omdat de kosten dalen. Met dit vernieuwend bestek willen we al deze mensen de mogelijkheid geven om mee te genieten van de energietransitie.

Het systeem blijft hetzelfde voor de stadsdaken. Je stelt je dak ter beschikking, je krijgt direct een korting op jouw elektriciteitsfactuur en de panelen betaal je vervolgens af met de rest van de factuur die je normaal zou betalen. Iedereen wint. Hetzij door een winstdeling. Hetzij door een korting op hun elektriciteitsfactuur.

Uniek voor Eeklo, maar eigenlijk overal in Vlaanderen toepasbaar. 

Ik wens me te registreren voor Zonnedelen

Contact

Omgeving

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00

Een afspraak maken kan via tel. 09 218 28 40 of omgeving@eeklo.be.

Alle openingsuren Omgeving
Naar top