Zorgzame Buurten: 'De buurt op-stap.'

Eeklo met ‘de buurt op-stap’ onderweg naar een eerste Zorgzame Buurt

Bij het voorstellen van het meerjarenplan aan het begin van deze legislatuur werd het meteen duidelijk: het lokaal bestuur van Eeklo wil inzetten op de evolutie naar ‘Zorgzame Buurten’.

Zorgzame Buurten zijn buurten waar inwoners er zijn voor en met elkaar

en waar formele en informele hulp naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Een buurt waar er ook ruimte is voor ‘het kleine helpen’ en waarbij we als lokaal bestuur op stap willen gaan met de inwoners op zoek naar wat zij nodig hebben in de buurt om zich goed te voelen. Binnen een Zorgzame Buurt willen we stimuleren dat zowel inwoners als professionele partners stappen zetten naar elkaar, elkaar meer vinden. Het betrekken van de inwoners staat centraal. We willen een nabije opstap creëren naar het ruime zorg- en hulpverleningsaanbod dat er al is in stad Eeklo.

Pilootprojecten

Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Regering lanceerde in 2021 in het een kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht een projectoproep ‘Zorgzame Buurten’. Pilootprojecten krijgen hierbij de kans om in te zetten op de eerste ervaringen met het creëren van een Zorgzame Buurt. Lokaal bestuur Eeklo diende een project in voor de buurt Sint-Jozef en kon hiervoor rekenen op de steun van een geëngageerd netwerk aan lokale partners als

  • AZ Alma,
  • CM,
  • Eerstelijnszone Oost-Meetjesland,
  • GO! Het droomschip,
  • Meetjeslandse Bouwmaatschappij,
  • PC Sint-Jan,
  • Plattelandscentrum Meetjesland,
  • Pro Natura,
  • Sint-Jozef en Sint-Janneke school en
  • Wijkcentrum De Kring.

Het project kreeg de naam ‘de buurt op-stap’. Elke buurt is anders en uniek, daarom is net de samenwerking met de lokale actoren erg belangrijk. De kern van dit project is de participatie, zowel met de inwoners en de partners. In eerste instantie is het project gericht op elkaar leren kennen en zo de ideeën en realisaties samen vorm geven.

‘De buurt op-stap’

werd samen met 113 andere projecten geselecteerd en kan rekenen op een financiering, begeleiding en ondersteuning voor de realisatie van de eerste Zorgzame Buurt in Eeklo. Het project loopt van maart 2022 tot en met februari 2024. Binnenkort worden de eerste stappen dus gezet richting een Zorgzame Buurt voor de buurt Sint-Jozef. Zo kan je binnenkort met het LDC Zonneheem komen buurten op 7 juni en 5 juli, telkens van 14u30 tot 16u30 is er koffie en soep op de stoep aan de bushalte aan het Wilgenpark.

Activiteiten

Galgenbosfeest

Op zondag 25 september vieren we ons eerste buurtfeest! Het wordt een gezellige bijeenkomst met activiteiten voor alle leeftijden. Voor de dorstigen en de hongerigen is er spijs en drank voorzien.

De buurtbewoners worden uitgenodigd mee te denken over de herinrichting van het terrein voor het Galgenhof.

Deze activiteit is een samenwerking van Zorgzame Buurten met de Dienst Omgeving, Pro Natura en de Volkstuin Eeklo.

Meer weten?

Soep op de stoep

We komen langs met onze bakfiets. Kom en ontmoet je buren bij een gratis tas soep, een kopje koffie, een glaasje frisdrank en een koekje.

Wanneer?

• Dinsdag 27/09 van 14u30-16u30
• Donderdag 27/10 van 10u-12u
• Dinsdag 29/11 van 15u30-17u30
• Donderdag 22/12 van 14u30-16u30

Waar?

De bushalte ter hoogte van Wilgenpark 6

Doe je mee?

Vind jij het ook belangrijk om in een warme buurt te wonen waar mensen elkaar kennen en elkaar met kleinigheden helpen?

Dan ben jij de vriendelijke, zorgzame buur die wij zoeken!

Schrijf je in!


We houden jullie via onze stedelijke kanalen op de hoogte rond wat je verder van initiatieven kan verwachten.

Meer over Zorgzame Buurten

Contact

Zorg en Ouderenbeleid

Adres
Zuidmoerstraat 136 , 9900 Eeklo Sociaal Huis
Tel.
09 376 71 70
zorgzamebuurten@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
open van 09:00 tot 12:00 13:30 tot 16:00
Morgen
Gesloten