Zorgzame Buurten: 'De buurt op-stap.'

Eeklo met ‘de buurt op-stap’ onderweg naar een eerste Zorgzame Buurt

Bij het voorstellen van het meerjarenplan aan het begin van deze legislatuur werd het meteen duidelijk: het lokaal bestuur van Eeklo wil inzetten op de evolutie naar ‘Zorgzame Buurten’.

Zorgzame Buurten zijn buurten waar inwoners er zijn voor en met elkaar

en waar formele en informele hulp naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Een buurt waar er ook ruimte is voor ‘het kleine helpen’ en waarbij we als lokaal bestuur op stap willen gaan met de inwoners op zoek naar wat zij nodig hebben in de buurt om zich goed te voelen. Binnen een Zorgzame Buurt willen we stimuleren dat zowel inwoners als professionele partners stappen zetten naar elkaar, elkaar meer vinden. Het betrekken van de inwoners staat centraal. We willen een nabije opstap creëren naar het ruime zorg- en hulpverleningsaanbod dat er al is in stad Eeklo.

Pilootprojecten

Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Regering lanceerde in 2021 in het een kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht een projectoproep ‘Zorgzame Buurten’. Pilootprojecten krijgen hierbij de kans om in te zetten op de eerste ervaringen met het creëren van een Zorgzame Buurt. Lokaal bestuur Eeklo diende een project in voor de buurt Sint-Jozef en kon hiervoor rekenen op de steun van een geëngageerd netwerk aan lokale partners als

 • AZ Alma,
 • CM,
 • Eerstelijnszone Oost-Meetjesland,
 • GO! Het droomschip,
 • Meetjeslandse Bouwmaatschappij,
 • PC Sint-Jan,
 • Plattelandscentrum Meetjesland,
 • Pro Natura,
 • Sint-Jozef en Sint-Janneke school en
 • Wijkcentrum De Kring.

Het project kreeg de naam ‘de buurt op-stap’. Elke buurt is anders en uniek, daarom is net de samenwerking met de lokale actoren erg belangrijk. De kern van dit project is de participatie, zowel met de inwoners en de partners. In eerste instantie is het project gericht op elkaar leren kennen en zo de ideeën en realisaties samen vorm geven.

‘De buurt op-stap’

werd samen met 113 andere projecten geselecteerd en kan rekenen op een financiering, begeleiding en ondersteuning voor de realisatie van de eerste Zorgzame Buurt in Eeklo. Het project loopt van maart 2022 tot en met februari 2024. 

Meer weten?

Buurtsoepé

We komen langs met onze bakfiets. Kom en ontmoet je buren bij een gratis tas soep, een kopje koffie, een glaasje frisdrank en een koekje.
Wanneer en waar?

 • Woensdag 12 juni, 14.00 uur tot 16.00 uur, Buurthuis 't Roze Blommeke - Pieter Van Deputtestraat, in de wijk Crielkens
 • Donderdag 13 juni, 15.00 uur tot 17.00 uur, Broedershof, ter hoogte van het speelplein Platanen
 • Donderdag 27 juni, 15.00 uur tot 17.00 uur, BKO @bij, Abdijstraat 29A. OPGELET: de Buurtsoepé van het Wilgenpark verhuist naar deze locatie 
 • Woensdag 3 juli, 14.00 uur tot 16.00 uur, Buurthuis 't Roze Blommeke - Pieter Van Deputtestraat, in de wijk Crielkens
 • Vrijdag 5 juli, 10.00 uur tot 12.00 uur, Broedershof, ter hoogte van het speelplein Platanen
 • Woensdag 14 augustus, 14.00 uur tot 16.00 uur, Buurthuis 't Roze Blommeke - Pieter Van Deputtestraat, in de wijk Crielkens
 • Woensdag 21 augustus, 14.00 uur tot 16.00 uur, Broedershof, ter hoogte van het speelplein Platanen
 • Donderdag 22 augustus, 15.00 uur tot 17.00 uur, BKO @bij, Abdijstraat 29A. OPGELET: de Buurtsoepé van het Wilgenpark verhuist naar deze locatie 

Galgenbosfeest

Op zondag 23 juni vindt de 3de editie van het Galgenbosfeest plaats. Een gezellig buurtfeest in Sint-Jozef waarbij er ruimte is voor ontmoeting en verbinding in een mooi natuurgebied. 

Tussen 14.00 en 19.00 uur zijn alle buurtbewoners welkom. Woon je niet in Sint-Jozef, maar wil je ook langskomen? Zeker welkom! Er zijn tal van activiteiten te beleven voor het hele gezin en er worden verschillende muzikale optredens gebracht door de Kunstacademie Eeklo. 

Sint-Jozef is een heel grote buurt met veel diversiteit en door ontmoetingsmomenten te creëren willen we buurtbewoners samenbrengen. Door samen te werken met diverse partners én meer gedragenheid te creëren, proberen we zo in te spelen op de lokale verankering van het Galgenbosfeest.

Het Galgenbosfeest is een organisatie van Stad Eeklo, Kiemkracht en De Volkstuin. Tijdens deze derde editie wordt er opnieuw samengewerkt met tal van partners uit de buurt: Woonmaatschappij Meetjesland, Sportclub Boezjeern, Kunstacademie Eeklo, Ligo, OKRA Sint-Jozef, KWB Sint-Jozef, Basisschool Sint-Jozef & Sint-Janneke, KTTC Eikenlo en Upcycling by Patrick Van Paesschen. 

Galgenbosfeest
Zondag 23 juni, 14.00 - 19.00 uur
Galgenhof, Galgenstraat 60
Toegang is gratis.
Drank- en eetbonnen kunnen betaald worden cash of met bancontact. 

Doe je mee?

Vind jij het ook belangrijk om in een warme buurt te wonen waar mensen elkaar kennen en elkaar met kleinigheden helpen?

Dan ben jij de vriendelijke, zorgzame buur die wij zoeken!

Schrijf je in!


We houden jullie via onze stedelijke kanalen op de hoogte rond wat je verder van initiatieven kan verwachten.

Meer over Zorgzame Buurten

Contact

Zorg en Ouderenbeleid - Buurtzorgconsulent

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
GSM
Vandaag
Nu gesloten
Open van 09:00 tot 12:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00
Naar top