Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn katten die geen eigenaar hebben. Ze kunnen zich vrij verplaatsen en voortplanten en leven op openbare plaatsen, De meeste van deze dieren waren oorspronkelijk huiskatten. Ze zijn weggelopen of bewust op straat gezet.

Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld 4 tot 6 jaar oud wordt en op die tijd een 40-tal kleintjes kan voortbrengen die op hun beurt ook verder kweken, wordt het duidelijk dat dit onvermijdelijk tot overpopulatie kan leiden. 

Vangen, sterilisatie/castratie en terugzetten is de enige efficiƫnte en diervriendelijke manier om het probleem van zwerfkatten aan te pakken. Zo bestaat er een beheersbare groep die minder last bezorgt en na verloop van tijd kleiner wordt.

Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met Dierenasiel Gent en het dierenartsencentrum VACCAVET te Lembeke een maandelijkse vangactie elke 3e volle week van de maand. Bij deze aanpak kunnen de inwoners melden bij de dienst omgeving waar er zwerfkatten opgemerkt worden. De zwerfkatten worden gevangen in speciale vangkooien. De dieren worden onderzocht en indien ze gezond zijn worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en terug vrijgelaten op de plaats waar ze gevangen zijn. 

Stad Eeklo staat in voor de kosten van dit dierenvriendelijk zwerfkattenbeleid. 

Merk jij regelmatig een zwerfkat of zwerfkatten in je buurt op? Meld dit aan de dienst Omgeving. Zo kan stad Eeklo op gecoƶrdineerde wijze vangacties inplannen.

Contact

Omgeving

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 & 14:00 tot 16:00

Een afspraak maken kan via tel. 09 218 28 40 of omgeving@eeklo.be.

Alle openingsuren Omgeving
Naar top